/ iStock/Getty Images
Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет.
 
Лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното „похапване“. Те правят храненето по-приятно, но също така увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти и чипс.

Храните, които помагат за добър сън
 
Проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго, каза: „Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта.”
 
„Когато сте лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават достатъчно информация. Прекалявате с избора на храна с по-богат енергиен знак”, се твърди в резултат на изследването.

Пицата за закуска е по-полезна от зърнените храни
 
Проф. Кант каза пред в. „Сън”: "Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите."
 
„В експерименти 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години бяха разделени в две групи - едната получи нормален нощен сън и след това, четири седмици по-късно, само четири часа. В деня след всеки тест им бяха раздадени контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, а след това също им беше предложена шведска маса. Учените измерват колко и какво ядат участниците.

Пропуснатата закуска увеличава риска от затлъстяване
 
Проф. Кант каза: „Установихме, че участниците промениха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове.“
 
Учените се надяват резултатите да помогнат при решаване на проблема със затлъстяването на населението.

И още:

За по-добър сън променете начина си на хранене

Жените не си доспиват по 3 часа на нощ

Супер храни срещу стреса

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС