/ iStock/Getty Images
Полският министър на селското стопанство Ян Ардановски предизвика вълна от критики в страната, след като предложи да се премахне защитният статус на европейските бизони и бобрите и те да бъдат добавени към списъка с „животни за храна“, съобщава Би Би Си.

По време на конференция в полския парламент, посветена на селското стопанство, Ардановски говори за нуждата от намаляване на броя на бобрите заради вредите, които нанасят на обработваемата земя. Той подчерта, че въпреки че местните власти дават разрешителни за избиването на хиляди бобри всяка година има твърде малко желаещи да ги ловуват. В Полша, за разлика от мнозинството европейски държави, този вид животни са само частично защитени, като няма забрана за ловуването им между октомври и март, но при определени условия – на ловеца не е позволено да изяде убитото от него животно.

Двойка бобри се засели в езерото на Старозагорските бани


„Решил съм да призная бобрите и европейските бизони за животни, които са годни за консумация“, заяви министърът, посочвайки, че бобровата опашка е афродизиак.

И европейските бизони, и бобрите са животни, които в миналото са били ловувани заради вкусното си месо. Последният бизон в Беловежката гора е бил убит през 20-те години на миналия век. Популацията им в района е възстановена в края на десетилетието от екземпляри, отглеждани в зоопаркове.

Откакто и двата вида са защитени от закона в Полша, броят им нараства. Според последното преброяване на територията на страната живеят 1873 бизона и над 55 000 бобъра.

Изказването на министъра обаче предизвика известно объркване в страната. Според експерти не съществува „списък с ядивни животни“ в Полша. И зависи от министъра на околната среда, а не от министъра на селското стопанство, да реши кои видове да са защитени от закона в страната.

В САЩ откриха боброви бентове на век и половина

В петък Ардановски уточни, че водел преговори с министъра на околната среда да постави бобрите, а не бизоните, в специален списък редом до елените и зайците – животни, които могат да се ловуват свободно и да се консумират.

Но дори и така страната може да се окаже в доста интересна ситуация. Ако министърът на околната среда да реши да премахне законовите ограничения пред лова на бобрите, Полша ще попадне под ударите на европейското законодателство, тъй като европейският бобър е защитен вид според европейската директива за местообитанията.
БГНЕС