Откриха защо са изчезнали мамутите в Аляска
Откриха защо са изчезнали мамутите в Аляска / ThinkStock/Getty Images

Изчезването на една от последните популации на вълнисти мамути е причинено от недостиг на вода за пиене, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Внезапни климатични промени са виновни за изчезването на мамутите

Представители на вида са обитавали остров Сейнт Пол, Аляска, допреди около 5600 години. Мамутите никога не са имали съприкосновение с хора, тъй като първите заселници на острова са пристигнали едва през 1787 г.

Наистина ли космически сблъсък е погубил мамутите?

За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Аляска във Феърбанкс са анализирали измененията в околната среда в региона. Изследователите са установили, че изчезването на мамутите съвпада с намаляването на сладководните източници, причинено от покачването на океанските нива и по-сухия климат.

Мамутите, живели на Британските острови, вероятно са изчезнали доста по-късно, отколкото се предполагаше

Специалистите са стигнали до заключението, че мамутите са допринесли за собствената си гибел, струпвайки се около останалите сладководни източници. Стъпквайки заобикалящата ги растителност, гигантите от ледниковия период са предизвикали ускоряване на ерозията, която допълнително е ограничила запасите от годна за пиене вода.

Източник: БТА