/ iStock/Getty Images
Израелска бижутерска компания работи над предпазна маска за лице от злато, с инкрустирани диаманти, на стойност 1,5 милиона долара, за която се смята, че ще бъде най-скъпата в света, предаде Асошиейтед прес.

По искане на купувача маската за защита от коронавируса от 18-каратово бяло злато ще бъде украсена с 3600 бели и черни диаманта и ще бъде снабдена с N99 филтри, разкрива дизайнерът Исак Леви.

Леви, който е собственик на компания "Ивел", казва, че купувачът има още две изисквания: маската да е готова до края на годината и да бъде най-скъпата в света. По думите му е било най-лесно да се изпълни второто условие.

Бижутерът отказва за разкрие самоличността на купувача, като споделя само, че той е китайски бизнесмен, който живее в САЩ.

Блестящата маска за лице може да придаде малко екстравагантност на защитната екипировка, която сега е задължителна на обществени места в редица страни. С теглото си от 270 грама обаче - почти 100 пъти повече от типичната хирургическа маска, няма вероятност тя да бъде практичен аксесоар за носене.

В интервю във фабриката си близо до Ерусалим Исак Леви показва няколко златни парчета от маската, покрити с диаманти. В едно от тях е оставен отвор за филтър.

"Парите вероятно не купуват всичко, но ако някой пожелае много скъпа маска за предпазване от Ковид-19 и иска да се разхожда с нея и да привлича внимание, той трябва да е доволен от това", казва Леви.

Подобна показност може също така да се изтълкува погрешно в момент, когато милиони хора по света са без работа или страдат финансово. Бижутерът, който признава, че не би носил такава маска, обаче е благодарен за възможността да осигури работа за служителите си в тези несигурни времена.
БТА