/ ThinkStock/Getty Images
Учени установиха, че вид мравки са способни да използват пясък за построяването на мост, който да им даде достъп до захаросана вода, без да се удавят в нея, съобщава Франс прес.

Агенцията цитира публикация на изданието на Британското екологично дружество. Според нея мравки са били изкушени с любимата им захаросана вода, която им била поднесена в малки панички. След това съдовете с лакомството били препълнени, което увеличавало риска насекомите да се удавят. В близост бил поставен и пясък. Мравките използвали песъчинките, за да си направят мостове по външните и вътрешните стени на паничките. По този начин, използвайки капилярните свойства на течностите, захаросаната вода се пренесла по пясъчната "пътечка" и насекомите имали безопасен достъп до нея.

"Изготвянето на "сифон", за да се получи достъп до течен източник на храна, досега не беше наблюдаван в животинския свят", изтъкват авторите на проучването от Селскостопанския университет в китайския град Ухан и американска лаборатория от щата Мисисипи.

Използването на сечива от животни е добре документирано от учените в наши дни. Но мравките от вида Solenopsis richteri, за пръв път нагледно показаха, как могат да се използват природните закони за добиването на течна храна.
БТА