/ ThinkStock/Getty Images
Естествен антиоксидант в зърнените трици може да бъде използван за по-дълго съхранение на храни и да замени синтетичните си "събратя", на които разчита хранителната индустрия, съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на американско изследване.
 
Авторите му от университета на Пенсилвания отбелязват, че все повече потребители настояват за по-ясни етикети и за естествени алтернативи на синтетичните съставки в хранителните продукти.
 
Странните тенденции в здравословното хранене през 2018 г.

За целите на изследването специалистите са изучавали клас съединения, известни като алкил-резорциноли. Растения като пшеница, ориз и ечемик произвеждат въпросните съединения, за да възпрепятстват развитието на плесени и бактерии по зърната. Изследователите са си задали въпроса дали алкил-резорцинолите могат по подобен начин да предпазват и хранителни продукти.
 
Наред с използването на повече естествени съставки, хранителната индустрия добавя към редица продукти полезни мазнини, богати на омега-3 мастни киселини, за да повиши здравословните им качества. Омега-3 мастните киселини обаче имат кратък срок на годност, което може да доведе до по-бързото разваляне на съдържащите ги продукти.
 

ThinkStock/Getty Images


Антиоксидантите са съединения, които забавят разрушаването на омега-3 мастните киселини, запазват полезните им качества и предпазват продуктите от бързо разваляне. И докато потребителите настояват за повече натурални съставки в храните, хранителната индустрия е затруднена в намирането на естествени антиоксиданти, които да са поне толкова ефикасни, колкото синтетичните.
 
Освен че отговорят на тези изисквания, алкил-резорцинолите имат и противоракови свойства, което ги прави отлична естествена добавка към храните, отбелязват специалистите.
БТА