За нормалното функциониране на човешкия организъм са необходими въглехидрати, протеини и мазнини в съответните пропорции.  Вижте пет супер храни, които всеки трябва да яде, за да е здрав:

Плодове


Всички плодове са полезни за здравето, но някои имат изключително важни за организма свойства. Например портокалите са пълни с витамин С, имат много антиоксиданти и фибри. В бананите пък има много калий и фибри. Ако искате да качите някои килограм, то ядките са вашите най-добри и здравословни помощници.

плодове
Thinkstock/Getty Images

Броколи

Експертите съветват да хапваме поне по 5 порции зеленчуци на ден, за да си изградим силен имунитет и да се предпазим от болести. Броколите например са пълни с калии и витамин С. Съдържат още магнезии, желязо, цинк и манган. Освен това са богати на фибри и протеини. Имат и противовирусни свойства заради високото съдържание на селен. Те са също и идеално оръжие срещу стреса.

Сьомга

Ако искате да вечеряте нещо здравословно, то сьомгата е много добро предложение за тази цел. В нея се съдържат по-големи количества витамин D и омега 3 мастни киселини, които са много важни за мозъка. В сьомгата също има и протеини. Така че ако комбинирате сьомгата с какъвто и да е зеленчук, ще си осигурите една здравословна вечеря.

сьомга
Thinkstock/Getty Images

Риба тон

Ако не сте голям фен на сьомгата, може да я замените с риба тон. Тя е идеална за основно ястие, подходяща е също за сандвичи и салати. В нея има много протеини и ниско съдържание на калории.

Яйца

Много хора смятат, че яйцата са тежка и трудносмилаема храна. Но яйцата са много полезни. Те са пълни с протеини. Освен това могат да се приготвят по много и различни начини. В жълтъка на едно сварено яйце се съдържат витамините A, D, E, B1, B2, B6, B12, както и фосфор, желязо, калций, калии, йод, мед, кобалт, а също така и ценни белтъци и биорегулатори.

И още за здравословното хранене:

Плодовете и зеленчуците и техните лечебни действия

Десет храни с магически сили

Четири суперхрани в зелено

Седем храни, които подсилват организма

Наистина ли суперхраните са толкова полезни?

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook