/ iStock/Getty Images
Според експерта Лоури Даутуейт-Уолш движението на тялото, отдаването на приоритет на връзките, изразяването на благодарност и прекарването на време с домашни любимци са от ключово значение за това да се чувствате удовлетворени от живота.

В статия за „Конверсейшън“ Даутуейт-Уолш казва, че щастливите хора обикновено имат по-добри взаимоотношения и физическо здраве.

Г-жа Даутуейт-Уолш, старши преподавател по психологическа интервенция в Университета на централен Ланкашир, споделя какво е "научила по пътя" на своите изследвания.

Раздвижете тялото си 

Бегачите отдавна се хвалят с "възхода на духа си" си след бягане, като споделят, че изпитват еуфория и по-малко тревожност. Изследванията потвърждават твърденията им, че редовните упражнения подобряват настроението, намаляват стреса и понижават риска от депресия.

Даутвейт-Уолш казва: "Заседяването за дълги периоди от време не прави тялото и ума щастливи. Най-малкото трябва да се разхождаме енергично в продължение на един час всеки ден. Освен това трябва да плуваме, да танцуваме и да се занимаваме с йога.

Тя твърди, че проучванията "постоянно доказват връзката" между физическите упражнения и щастието.

NHS твърди, че само 10 минути бързо ходене всеки ден могат да повишат издръжливостта, да изгорят излишните калории и да направят сърцето ви по-здраво. Бързото ходене е 4,8 км на час.

А проучване от 2016 г. установява, че само една потна тренировка е достатъчна, за да усетите ефекта на подобряване на настроението.

Изследователите от Центъра за неврологични науки към Нюйоркския университет са разгледали многобройни проучвания, които са изследвали как упражненията влияят върху психичното здраве, за да стигнат до това заключение. Те установили, че след една тренировка мозъкът се активира в множество области и показва химическо освобождаване на допамин и серотонин.

Даутуейт-Уолш добави, че умерените и високоинтензивните тренировки, които увеличават сърдечната честота, носят повече ползи за подобряване на настроението.

Дайте приоритет на връзките

Състоянието на взаимоотношенията ви с романтичните партньори, приятелите и семейството може да окаже голямо влияние върху настроението ви. Даутуейт-Уолш пише, че най-новите изследвания на щастието доказват, че това е така.

Социалните ни връзки са важни за цялостното благополучие и удовлетвореност от живота, казва тя.

"Наистина, намирането на време за разговори, изслушване, споделяне и забавление с приятелите и семейството е навик, който трябва да приоритизираме".

А през 2016 г. изследователи от Университета Нотингам Трент установиха, че колкото повече хора се чувстват свързани с дадена група и общуват с другите, толкова по-удовлетворени са от живота си. Изследователите се фокусират върху това колко свързани се чувстват хората с определени групи, като измерват влиянието на това върху тяхното щастие. Те са изследвали почти 4000 души и са се съсредоточили върху това доколко те се идентифицират със семейството си и местната общност. Освен това участниците са добавили група по свой избор, например спортен отбор или група по хоби. Резултатите показват, че идентифицирането като част от група може да даде на хората по-силно чувство за цел и сигурност, както и да им осигури подкрепа в трудни моменти.

Но г-жа Даутуейт-Уолш заяви, че проучване от 2019 г. е установило, че хората се ангажират повече с приятелите и семейството си, когато са нещастни, и по-малко, когато са щастливи.

Тя каза: "Това може да се дължи на факта, че по естествен начин търсим утеха и подкрепа, за да се чувстваме по-щастливи, и се занимаваме с други дейности, когато щастието ни е стабилно.

Изразявайте благодарност

Често се казва, че оценяването на това, което имате, може да ви помогне да се чувствате по-доволни.

Практикуването на ежедневна благодарност, като например изброяване на нещата през деня, за които сме благодарни, помага да мислим по-позитивно и да се чувстваме по-щастливи.

"Можете да правите това по различни начини, например да си водите дневник на благодарността, който може да се пише на ръка или да се съхранява на телефона ви“, казва специалистът.

Даутуейт-Уолш предлага да използвате приложения, които да ви подсказват и следят благодарността ви, или да създадете табла с положителни утвърждения.

Да покажете на другите, че сте им благодарни, също може да има големи ползи, според проучване от 2018 г., проведено от учени от Калифорнийския университет, Ривърсайд. Те откриват, че простото написване на благодарствено писмо изглежда има толкова силно въздействие върху психологическото благополучие, че дори може да се бори с депресията. Това се нарича "терапия на благодарността" - съзнателно изразяване на благодарност, например към родители, учители или приятели за тяхната подкрепа.

Медицинското училище в Харвард потвърждава твърдението, че благодарността може да ви направи по-щастливи. През 2021 г. то публикува преглед на изследванията, в който заключава, че "с благодарност хората признават доброто в живота си".

Прекарвайте време с домашни любимци

Домашните любимци са огромен източник на радост за много хора. А прекарването на време с домашните ви любимци доказано повишава нивата на серотонин и допамин.
Д-р Джейн Мано, психиатър в Кливландската клиника, казва, че разходките, галенето или дори само седенето с кучета или котки помагат за повишаване на нивата на хормоните на щастието в мозъка и подобряват настроението на човека.

Тя каза: "Само физическото присъствие на животни освобождава някои положителни невротрансмитери в мозъка“.

Г-жа Даутуейт-Уолш споделя това мнение, наричайки домашните любимци "неразделна част" от семейната рутина.

Учени от университета в Ливърпул също така установяват, че както кучетата, така и хората имат общо приятно преживяване, което повишава щастието им. Те са изследвали 12 домакинства, притежаващи кучета, предимно във Великобритания, и са установили, че собствениците изпитват щастие, когато кучетата им сами проявяват щастие.

Даутуейт-Уолш добави, че според проучванията домашните любимци осигуряват компания и намаляват случаите на депресия и тревожност.

Основните съставки на щастието и това, до което се свеждат изследванията, са социалните връзки и активността - както на ума, така и на тялото, добавя тя. 
БГНЕС