/ Thinkstock/Getty Images
Девет крайбрежни ивици бяха посочени като най-замърсените с пластмасови отпадъци в Средиземноморието, се посочва в нов доклад, цитиран от Би Би Си. Сред най-мръсните плажове се нареждат водещи туристически дестинации като Барселона, Марсилия, Тел Авив и венецианското крайбрежие край река По.

В доклада на „Световния фонд за опазване на дивата природа“ се посочва, че всички средиземноморски държави са се провалили в опитите си да се справят със замърсяването от пластмасови изделия.

Известни дефилират на ревю с рециклирани материали

Според документа около 570 000 тона пластмаса се озовава в океана всяка година – това е еквивалента на изхвърлянето на 33 800 пластмасови бутилки на минута.

Природозащитната организация призова правителствата в ЕС драстично да намалят производството на пластмасови изделия и да се заемат сериозно със задачата да рециклират отпадъците.

Изследователски кораб ще търси пластмасови отпадъци край бреговете на Европа

В доклада се посочва още, че Египет е най-големият замърсител с пластмасови отпадъци в Средиземноморието, следван от Турция. Високите равнища на използването на пластмасови изделия от жителите и туристите, както и лошото сметосъбиране и рециклиране на боклуците, остава голям проблем в няколко държави.

Италия е най-големият консуматор на бутилирана вода в света, като близо 178 литра вода в пластмасови бутилки се продава на човек годишно.

Отдалечен австралийски архипелаг е потънал в отпадъци 

Средиземно море представлява около 1 процент от световния океан, но има огромно значение в икономически и екологичен аспект. В него се съдържат между 4 и 8 процента от морските видове и осигурява препитание на страните от региона.
БГНЕС