/ iStock/Getty Images
Откъде идват пластмасовите отпадъци в морето? Изследователският кораб "Тара" ще проучи 10 европейски реки за 6 месеца, за да отговори на този въпрос, предаде АФП.
 
Около 8 млн. тона пластмасови отпадъци ежегодно се изхвърлят в океаните, като 600 000 тона от тях идват от Европа, сочат резултатите от изследвания, цитирани от фондацията "Тара".

Отдалечен австралийски архипелаг е потънал в отпадъци 

Микропластмасата с диаметър 0,2-5 мм присъства във всички океани. "Средиземно море, което е затворено, е най-замърсеното море на планетата", заяви Жан-Франсоа Гилион от Френския национален център за научни изследвания.

iStock/Getty Images

"Новата мисия на "Тара" ще позволи да се идентифицират източниците на замърсяване с пластмаса, да се опознае приносът на реките за замърсяването и да си дадем сметка за въздействието му върху биоразнообразието", отбеляза експертката Март Осер.
 
От май до ноември корабът ще плава в Северно море, Балтийско море, Атлантическия океан и Средиземно море, за да изследва делтите на 10 реки - Темза, Елба, Рейн, Сена, Лоара, Гарона, Тахо, Ебро, Рона и Тибър.

iStock/Getty Images

Микропластмасата, чиито фрагменти произлизат от разграждането на по-големи парчета пластмаса, е с прекалено малки размери, за да бъде събрана. Парченцата микропластмаса могат да послужат като "салове" за потенциални инвазивни и патогенни организми и да попаднат в хранителната верига, т.е. в човешкия организъм. Наука Франция
БТА