Човекът е суперхищник, който застрашава екосистемите
Човекът е суперхищник, който застрашава екосистемите / ThinkStock/Getty Images

Човекът унищожава от 9 до 14 пъти повече от другите хищници здрави възрастни екземпляри, необходими за поддържането на популацията на дивите животни и риби, твърдят учени в сп. "Сайънс" и призовават за по-разумно отношение към природата, предадоха АФП и ТАСС.

"Както отчитаме това доминиращо положение, влиянието на хищниците и други уникални черти на хищническото поведение (на човека), предполагаме, че човекът е "суперхищник", който, ако не бъде ограничен, ще продължи да влияя върху екологичните и други процеси по целия свят" - пишат в статията проф. Крис Даримонт от университета на Виктория в Канада и колегите му.

Човечеството вече е изразходило ресурсите на планетата за 2015 г.

За да оценят естеството и обхвата на човешкото влияние в сравнение с това на животните, учените анализират 2125 вида морски и земни хищници. Така те стигат до извода, че човекът унищожава до 14 пъти повече възрастни екземпляри от другите хищници. Особености на лова по суша и море се различават. Докато на сушата човекът ловува повече за развлечение, риболовът е цяла индустрия, често механизирана. Затова на сушата от човешка ръка умират други големи хищници - мечки, лъвове, вълци. В зряла възраст те стават 9 пъти по-често жертви на хората, отколкото на други животни. В морето на изтребление от човека са подложени и хищни, и растителноядни риби. Според учените човекът убива 14 пъти повече възрастни екземпляри, отколкото другите морски хищници.

ЕС разхищава по 22 милиона тона храни годишно

Учените подчертават, че докато повечето хищници ловят млади животни, човекът изтребва основно такива, които са в репродуктивна възраст, обикновено най-силните. Именно такива животни са най-необходими за поддържане на популацията.

Източник: БТА