/ iStock/Getty Images
Учени от Кингс Колидж в Лондон заключиха, че червеното вино е полезно за храносмилателната система, пише АФП.

Хората, които пият червено вино имат по-разнообразни полезни бактерии в червата, което е показател за добро здраве на стомашно-чревния тракт, в сравнение с хората, които пият друг алкохол.

Умерените пиячи по-рядко се нуждаят от лекарски грижи

Изследването беше публикувано в списание Гастроентерология. То сравнява ефекта от бирата, сайдера, виното и силния алкохол върху популацията на микроорганизми в червата, наричана "микробиом".

"Колкото по-разнообразни са полезните бактерии, толкова по-добре за човека. Той ще бъде способен да се бори по-ефективно с болести и ще произвежда повече метаболити от храната, която приема", казва ръководителката на изследването Каролин Ле Рой.

Заклетите алкохолици са по-податливи на деменция

Лошият баланс между "добрите" и "лошите" микроби може да доведе до отслабване на имунната система, напълняване и висок холестерол.

За да добият резултати с научна стойност, изследователите провели тестовете си три пъти. Веднъж с 1000 участници в САЩ, втори път с 1000 участници в Холандия и трети път с 916 двойки близнаци във Великобритания.

Учени разгадаха как алкохолът предпазва сърцето

Така учените били сигурни, че получените данни за ефекта на червеното вино не са случайно съвпадение, каквото може да се получи при изследването на човешкия организъм поради многото променливи фактори.

Набирането на близнаци било с цел елиминирането на външни фактори като генетическа предразположеност и социално-икономическа среда.

Четири причини, които ни подтикват да пием алкохол

От изследваните видове алкохол бирата, сайдерът и концентрираният алкохол като водка и уиски не дали отражение върху микробиома.

Освен червеното вино, отражение дало бялото вино, но в много по-малка степен.

Учените отдават ефекта на полифеноли и микроелементи, които се съдържат в обвивката на гроздовото зърно.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БГНЕС