/ БТА
Американски лунен апарат, дело на базираната в Тексас частна компания "Интюитив машинс", беше изстрелян тази сутрин с ракета "Фалкон 9" на "Спейс Екс" от космическия център "Кенеди" на НАСА в щата Флорида, предадоха осведомителните агенции.

На модула "Нова-Си" (Nova-C) се възлагат надежди да осъществи първото кацане на космически апарат на САЩ на Луната след края на програмата "Аполо" преди повече от 50 години. Това ще е и лунен дебют за апарат на частна компания.
 
На живо НАСА и "Спейс Екс" показаха по-рано тази сутрин старта на двустепенната ракета.

Началото на мисията, която първоначално беше насрочена за сряда, 14 февруари, беше отложено с 24 часа заради проблеми с температурите на течния метан, използван в задвижването на спускаемия модул. От "Спейс Екс" обявиха, че проблемът е бил разрешен.
 
Спускаемият апарат "Нова-Си" е планирано да кацне на Луната на 22 февруари. Той превозва научни инструменти на НАСА, която сключи договор с "Интюитив машинс". 

Инструментите имат за цел да осигурят по-добро разбиране на лунната среда, за да помогнат на американската космическа агенция да се подготви за завръщането на астронавти на естествения спътник на Земята, което планира с програмата си "Артемис" ("Артемида").

"Нова-Си" беше изстрелян месец след като друг американски космически апарат -"Перигрин" (Peregrine), не успя да се кацне. Неуспехът на мисията на американската космическа компания "Астроботик" беше третият, в който частна компания не успява да се прилуни.

Преди това спускаемият апарат "Берешит" (Beresheet) на израелска компания се разби по време на спускане през 2019 г., а японският модул "Хакуто -Ар Ем1" (Hakuto-R M1) беше унищожен при опит за кацане през април миналата година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова/БТА