С различни чувства Германия отбелязва три годишнини
С различни чувства Германия отбелязва три годишнини / снимкa: БГНЕС

Германия отбелязва три паметни годишнини – падането на Берлинската стена през 1989 г., нацисткия погром над евреите през 1938 г., известен като “Кристалната нощ“, и края на Първата световна война през 1918 г., предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

На 9 ноември 1989 г., след месеци на сътресения в съветския лагер, говорител на Германската демократична република обявява, че от този момент гражданите на ГДР могат да пътуват в чужбина. Проходи в “стената на срама“, разделяща Берлин от август 1961 г., са направени още същата вечер. Ликуващото множество унищожава бетонната преграда, а по-малко от година по-късно Германия става обединена държава.

С церемонии и концерти ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от погрома над евреите. По заповед на Хитлер в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. са били убити близо сто германски евреи, а 30 000 са арестувани и въдворени в концентрационни лагери. Нацистите изгарят стотици синагоги и плячкосват хиляди еврейски магазини в цяла Германия. Нацистката пропаганда евфемистично нарича насилието “Кристалнахт“ (“Кристалната нощ“), заради изпочупените тогава прозорци на еврейски домове и витрини.

Германия не отбелязва края на Първата световна война като останалата част от Европа на 11 ноември, когато е подписано примирието, тъй като за нея тя приключва два дни по-рано. На 9 ноември 1918 г. император Вилфхелм Втори абдикира, а канцлерът подава оставка. Военните оставят поражението на новото гражданско правителство и именно то сключва и примирието. В Берлин е провъзгласена Република Германия. Същевременно централният комитет на комунистическата партия обявява “съветска република“. Това е началото на Ноемврийската революция, удавена в кръв от социалдемократическото правителство.