Хали Бери е първата чернокожа, спечелила Оскар за най-добра актриса
Хали Бери е първата чернокожа, спечелила Оскар за най-добра актриса / Gulliver/Getty Images
Наградите Оскар - най-високото отличие в киноиндустрията, ще отпразнуват 90-ата си годишнина на 4 март, предаде Ройтерс.

Най-големите скандали на наградите Оскар през годините

От 1929 г. бляскавата церемония вълнува въображението на кинолюбителите по цял свят. Ето някои от знаковите събития в тяхната история:

1929 година

Първата церемония за наградите Оскар е организирана на 16 май 1929 г. в хотел "Рузвелт" в Холивуд. Неин водещ е актьорът Дъглас Феърбанкс старши. Само тогава продукция от нямото кино печели наградата за най-добър филм - "Криле".

1939 година

Академията за кинематографично изкуство и наука за първи път започва да използва името Оскар за наградите си. Макар и да не е потвърдена, историята за произхода на името го приписва на библиотекарката на академията Маргарет Херик, която казала, че статуетката прилича на чичо ѝ Оскар.

1940 година

Хати Макданиъл става първата чернокожа изпълнителка, спечелила Оскар за актьорство. Тя получава наградата за актриса в поддържаща роля за "Отнесени от вихъра". На церемонията мястото ѝ е на маса за чернокожи. Изминават 51 години, преди друга чернокожа жена да получи Оскар - Упи Голдбърг за "Призрак".

1953 година

Церемонията за наградите Оскар е излъчена по телевизията за първи път. Водещият Боб Хоуп тогава казва: "Не е ли вълнуващо, че всички тези бляскави звезди ще са в домовете Ви тази вечер? В цяла Америка съпругите казват на мъжете си: "Облечи риза, идва Джоан Крофорд".

1964 година

Сидни Поатие става първият чернокож, спечелил Оскар за актьорство, за "Лилии в полето".

1968 година

"Церемонията за наградите Оскар е отложена за два дена заради убийството на Мартин Лутър Кинг младши на 4 април.

1969 година

За първи и единствен път лауреатките на наградата Оскар за най-добра актриса са две - Катрин Хепбърн за "Лъвът през зимата" и Барбра Стрейзанд за "Забавно момиче". Хепбърн не присъства на церемонията.

1973 година

Марлон Брандо печели наградата за най-добър актьор за ролята на Вито Корлеоне в "Кръстникът", но бойкотира церемонията, за да протестира срещу начина, по който са представяни индианците в киното и телевизията. На сцената вместо него се качва Сачийн Малкото перо, но отказва да получи статуетката.

2002 година

Хали Бери става първата и засега единствената чернокожа, спечелила Оскар за най-добра актриса.


2003 година

"Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" печели максималния брой статуетки в историята на наградите - 11, наравно с "Титаник" от 1997 г. и "Бен Хур" от 1959 г.

През същата година Роман Полански печели наградата за най-добър режисьор за "Пианистът", но не присъства на церемонията от страх да не бъде арестуван в САЩ заради изнасилване на малолетна през 1977 г. Публиката посреща наградата с овации на крака.

2010 година

Катрин Бигълоу става първата жена спечелила Оскар за най-добър режисьор за филма "Войната е опиат".

2013 година
 

През 2013 година Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, за да приеме наградата си за най-добра актриса за ролята в "Наръчник на оптимиста"
През 2013 година Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, за да приеме наградата си за най-добра актриса за ролята в Gulliver/Getty Images

Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, за да приеме наградата си за най-добра актриса за ролята в "Наръчник на оптимиста". Публиката я аплодира на крака и тя приема това с думите: "Изправихте се само защото паднах и това беше притеснително".

2016 година


За втора поредна година всички 20 номинирани за награда Оскар в актьорските категории са бели. Това предизвиква критики и определя церемонията като „Белите Оскари“. В отговор Академията обявява план да увеличи броя на жените и представителите на малцинствата сред членовете си.

2017 година

"Лунна светлина" става първият филм с изцяло чернокож състав, който печели наградата за най-добър филм. Заради объркване на пликовете зад сцената обаче статуетката е връчена първоначално на създателите на мюзикъла "La La Land".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА