И тази година „бялата надпревара“ за Оскар разбуни духовете
И тази година „бялата надпревара“ за Оскар разбуни духовете / Guliver/Getty Images

Холивуд обича продълженията, но не и тези, които повтарят скандални ситуации. След като миналата година се вдигна шум около "изцяло бялата надпревара" за Оскар в актьорските категории, тази година пред публиката се разигра "втора серия", предаде Ройтерс.

Скандал и около номинациите за Оскар 2015, обвиниха организаторите в расизъм

Всички 20 актьори и актриси, номинирани за тазгодишните Оскари за главни и поддържащи роли, са бели. При обявяването на номинациите за най-престижните отличия Академията за кинематографично изкуство и наука отново пренебрегна цветнокожите. Въпреки ласкавите отзиви на критиката извън надпреварата за най-добър филм останаха продукции с актьори и режисьори от афроамерикански произход като "Бандата от Комптън".

С възможността да се борят за Оскар се разминаха актьори като Уил Смит ("Сътресение"), Идрис Елба ("Безродни зверове") и Майкъл Б. Джордан ("Крийд: Сърце на шампион"), за които се смяташе, че ще намерят място сред претендентите. Шанс не получи и друг представител на шоубизнеса от по-малобройните етнически групи - пуерториканецът Бенисио дел Торо за изпълнението си в "Сикарио".

"Снежните бури в "Завръщането" са почти толкова ослепително бели, колкото Оскарите през 2016 г.", гласи недоволно послание в Туитър, визиращо лентата на Алехандро Гонсалес Иняриту, която води в надпреварата с 12 номинации.

"Да бъде номиниран единствено Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион" е шамар в лицето за всички останали хора, участвали в този филмов проект", не крие разочарованието си Гил Робъртсън, президентът на Асоциацията на афроамериканските кинокритици.

"Бялата надпревара" за Оскарите вероятно ще даде на водещия на наградната церемония, чернокожия комик Крис Рок, богат материал за остроумни забележки. В промоционалното видео за шоуто, показано миналата седмица, може да се види как Рок сипва бял талк на ръцете си и пляска. Продуцентът на церемонията за наградите Оскар Реджиналд Хъдлин казва, че е "трагично" извън надпреварата да останат чернокожи актьори, чиито забележителни изпълнения са приети толкова радушно от публиката и критиката.

Изглежда "бялата надпревара" не касае само актьорските категории. Нито един чернокож актьор, режисьор или продуцент не е номиниран за Оскар тази година във водещите категории, въпреки наличието на възхвалявани от критиката продукции като "Бандата от Комптън", "Безродни зверове" и "Крийд: Сърце на шампион", пише ДПА.

Вероятно с изключение само на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту, режисьора на получилия най-много номинации филм "Завръщането", в надпреварата за Оскар в топ категориите доминира бялата раса. Въпреки увеличаващото се разнообразие в Холивуд, оповестяването на тазгодишните номинации за Оскар е "расов" шамар в лицето, при това още по-силен, защото се случва за втора поредна година.

Миналогодишните награди отново бяха на практика "изцяло бели", след като извън съревнованието за тях останаха видни актьори и режисьори от афроамерикански произход.

Водещият на миналогодишната церемония Нийл Патрик Харис откри шоуто с ведро настроение и ироничното встъпление "Тази вечер отдаваме почит на най-добрите и най-белите, имам предвид най-ярките звезди на Холивуд", визирайки казуса с "изцяло белите" актьорски категории.

Миналата година, приемайки почетен Оскар за цялостни постижения, режисьорът от афроамерикански произход Спайк Лий, който никога не е печелил състезателна награда, заяви в благодарствената си реч, че е по-лесно чернокож да бъде президент на САЩ, отколкото ръководител на холивудско филмово студио.

След миналогодишния скандал Шерил Бун Айзъкс, президентката от афроамерикански произход на Академията за кинематографично изкуство, обеща да работи за увеличаване на етническото разнообразие сред членовете и персонала на организацията. Какъвто и напредък да е постигнат, той не намери отражение в тазгодишните номинации за Оскар. Айзъкс обаче не пропусна да отбележи, че академията няма контрол върху Холивуд и че не от нея зависи кой ще участва във филмовите продукции. Повторението на ситуацията от миналата година отново разбуни духовете и в стил холивудско продължение активира в Туитър миналогодишния хаштаг Оскарите са толкова бели, преименувайки го на Оскарите все още са толкова бели.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука официално не води статистика за расовата или етническата принадлежност на номинираните. Неофициалните данни обаче показват, че много малко от тазгодишните номинации в която и да е категория са различни от бели.

Етиопско-канадският ритъм енд блус изпълнител Уикенд е номиниран в категорията за песен от филм за Earned It от "Петдесет нюанса сиво". Номинация за Оскар получи документалната лента "Какво се случи, мис Симон?" за покойната джаз певица и активистка Нина Симон. Режисьорът на продукцията е бял и само един от четиримата продуценти е чернокож.

Два от най-възхваляваните филми през годината с участието на чернокожи актьори и режисьори - "Бандата от Комптън" и "Крийд: Сърце на шампион", получиха само по една номинация, и то за бели сътрудници.

Биографичната лента "Бандата от Комптън" за зараждането на гангста рапа е с номинация за оригинален сценарий. Сценаристите на филма обаче, както побързаха да изтъкнат недоволните от ситуацията, са бели. Единствената номинация за "Крийд: Сърце на шампион", е за най-добър актьор в поддържаща роля за Силвестър Сталоун. Критиците не пропускат да отбележат, че Сталоун е номиниран за превъплъщението си в образа на Роки Балбоа във филм, който проследява историята на наследника на някогашния му противник на ринга - афроамериканския боксьор Аполо Крийд.

"Оскарите са толкова бели, че Роки получи номинация за филм, посветен на сина на Аполо Крийд", пише недоволен потребител в Туитър.

Журналистът и активист Хосе Антонио Варгас отбелязва, че чернокожият Крис Рок ще води церемонията за "толкова белите Оскари в последната година на президентството на Барак Обама. Мнозина очакват Рок, който е известен с публичните си коментари относно расизма в Холивуд, да се възползва от възможността и като домакин на наградното шоу да даде гласност на всеобщото недоволство.

Източник: БТА