На 89-ата церемония по връчването на наградите Оскар имаше скандал - организаторите объркаха плика с названието на филма победител и в резултат мюзикълът "La La Land" беше обявен за носител на приза за най-добър филм.
На 89-ата церемония по връчването на наградите Оскар имаше скандал - организаторите объркаха плика с названието на филма победител и в резултат мюзикълът "La La Land" беше обявен за носител на приза за най-добър филм. / Guliver/Getty Images
На 89-ата церемония по връчването на наградите Оскар имаше скандал - организаторите объркаха плика с названието на филма победител и в резултат мюзикълът "La La Land" беше обявен за носител на приза за най-добър филм, предаде ТАСС.
Снимачният екип на филма се качи на сцената и дори произнесе благодарствено слово, когато се изясни, че с наградата всъщност е удостоен друг филм. Американската академия за кинематографично изкуство и наука присъди наградата на драмата "Лунна светлина".

"Лунна светлина", а не "La La Land", спечели Оскар за най-добър филм (ВИДЕО)

Скандали и инциденти по време на церемонии за наградите Оскар е имало и преди.

През 1936 г. сценаристът Дъдли Никълс се отказал от наградата Оскар за най-добър сценарий за филма "Доносникът" заради провеждаща по онова време стачка на Американската гилдия на сценаристите. Това е първият случай на доброволен отказ от отличието. След церемонията престижната статуетка била изпратена на Никълс по пощата, но той я върнал. Впоследствие Дъдли Никълс бил избран за ръководител на Гилдията на сценаристите.

Какво облякоха звездите на червения килим на Оскарите (СНИМКИ)

През 1938 г. вместо Алис Брейди, която не можела да присъства на церемонията, на сцената излязъл неизвестен човек, който благодарил на Американската киноакадемия от името на актрисата и изчезнал. До ден днешен никой не е виждал нито него, нито статуетката.

Бижута за милиони на наградите Оскар (СНИМКИ)

През 1940 г. тъмнокожата актриса Хети Макданиъл, изпълнила роля във филма "Отнесени от вихъра", стана първата афроамериканка, получила награда Оскар. Тя спечелила Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля. Въпреки това признание на церемонията заради расовата сегрегация Макданиъл трябвало да бъде отделно от другите номинирани, в специално определена за чернокожи част на залата.
Няколко месеца по-рано Макданиъл и други актьори афроамериканци не били допуснати на премиера на филма в Атланта. На премиерното му представяне в Холивуд те били отделно от останалите актьори и снимачния екип.

През 1973 г. Марлон Брандо се отказал от присъдената му награда Оскар за главната роля във филма "Кръстникът" на Франсис Форд Копола. Брандо решил по този начин да протестира срещу дискриминацията спрямо индианците. Да го представи на церемонията за наградите Оскар той изпратил дъщерята на индианския вожд Сашийн Малкото перо, която от сцената предала на организаторите изявлението на актьора.
През 1974 г. по сцената по време на церемонията пробягал активистът за права на хомосексуалистите, художникът и фотограф Робърт Опел. Целта му била да привлече общественото внимание върху проблемите на сексуалните малцинства.

През 1978 г. Ванеса Редгрейв, получила Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля за "Джулия" на Фред Цимерман, произнесла антиционистка реч, за която била освиркана в залата.
През 1993 г. на церемонията за наградите Оскар Ричард Гиър, който трябвало да прочете подготвен по-рано текст с носителя на приза за художник-постановчик, използвал трибуната, за да осъди политиката на Китай в Тибет. След това актьорът повече никога не бил канен да обяви победител в надпреварата за отличията.

През 2000-ата г. 55 статуетки Оскар били откраднати по време на транспортирането им. 52 от тях малко по-късно били открити в контейнер за отпадъци. На открилия статуетките били предоставени два билета за церемонията и 50 000 долара.

През 2000-ата г. създателите на анимационния сериал "Саут парк" Трей Паркър и Мат Стоун, които били под въздействието на наркотици, се явили на церемонията облечени в рокли, които били копия на облеклата на актрисите Дженифър Лопес и Гуинет Полтроу за церемонията предишната година.
През 2003 г. наградата за най-добър режисьор бе присъдена на Роман Полански за филма "Пианистът", независимо че режисьорът бе потърсил убежище в Швейцария от преследванията на американското следствие, обвинило го в педофилия. По-късно Полански получи статуетката от своя близък приятел Харисън Форд.

През 2012 г. комедийният актьор Еди Мърфи отказа да бъде водещ на церемонията заради отстраняването на продуцента Брет Ратнър, който го бе поканил да бъде водещ. Причина за отстраняването на Ратнър стана негово непредпазливо изказване по адрес на сексуалните малцинства на пресконференция, посветена на комедията "Кинти в небето".

„Бяла надпревара“ за Оскар разбуни духовете през 2016 година

През 2016 г. около наградите Оскар се разгоря скандал на расова основа. Чернокожи актьори и режисьори призоваха да се бойкотира церемонията заради отсъствието на афроамериканци сред номинираните в актьорските категории. В отговор на обвиненията ръководството на Американската киноакадемия реши да включи представители на малцинствата в управителния й съвет.
БТА