/ iStock/Getty Images
Водката за първи път се споменава в полски и руски рецепти през 30-те години на 16 век. Оттогава тя е още един предмет за спор между двете държави, пише Deutsche Welle. Кой я е произвел пръв?

Конкуренцията между Полша и Русия е вековна, включително в сферите на архитектурата и гастрономията. Особено дразнещо за поляците е широко разпространеното мнение, че водката произхожда от Русия. "Водката е създадена в Полша, не в Русия. Тя е нашето ДНК", подчертава Анджей Шумовски от Обединението на полските производители на водка, което е спонсор на първия Музей на водката в Полша, открит през 2018-а година във Варшава.

Технологията е разработена в Близкия изток

Агнешка Ринецка, която е екскурзоводка в музея, изтъква още в самото начало, че не може да даде отговор на най-важния въпрос: "И до днес се водят дискусии за това кой пръв е произвел водката", признава тя. Но Полша разполага с добри аргументи в своя полза. "Дестилационната технология идва от Запада - пътят ѝ минава първо през Полша и оттам към Русия."

Технологията за дестилация, наречена алембик, всъщност е разработена от арабски учени. Те произвеждат високоалкохолната течност първоначално за медицински цели. И изобщо не е известно кога тези дестилати са се разпространили на Изток.

Думата "водка" се споменава в документи в Полша за първи път през 1405-а година. Но тогава има друго значение - не на алкохолна напитка, а на локва или езерце. Първите полски и руски рецепти за водка са от 1530-а година, като в тях странни дестилати - включващи например счукани черупки от охлюви, златни листове или коси от девици - се смесвали с вода, за да се превърнат в медицински тинктури, разказва "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Напитка за елита

Водката става такава, каквото я познаваме днес, едва през 17-18-и век, когато наличието на достатъчно ръж, овес, ечемик и картофи в Източна Европа е причина тези продукти да бъдат предпочитани като суровини. За разлика от днес, тогава само елитът е можел да си позволи скъпия алкохол. Един полски работник е печелел половин злота на ден, а 4-литрово шише водка е струвало 14 злоти. Същевременно се развивала и културата на пиене - чрез тостовете благородниците засвидетелствали своята лоялност към родината, към краля и т.н. Водката ставала все по-любимо питие и на войниците - във вид на утешение, насърчение и средство за лекуване на рани едновременно. Полша започнала да изнася своята водка в половин Европа.

През 19-и век технологическият напредък улеснява промишленото производство. Т.нар. "тарелка на Писториус" позволява повишаване на ефективността. 
Водката и до ден-днешен се произвежда в три стъпки - първо се вари, след това ферментира и накрая се дестилира. Така се получава "продуктът без цвят, вкус и мирис", които описва водката според официалната дефиниция. Великите сили, които си поделят Полша, организират производството на водка на своите територии. В Русия монополът върху водката става един от основните източници на държавни приходи.

Производството на водка не спира дори по време на войните

Музеят на водката във Варшава се намира в сграда, построена от окупаторите през 1897-а година. Произвежданата в нея водка се използвала и като допълнение към заплащането на руските войници. Когато през 1915-а година те трябвало да се изтеглят, излели десет милиона литра водка по улиците, за да не я оставят на врага.

Във времето между двете световни войни водката изживява нов разцвет в независима Полша, а в кризисните години черният пазар разцъфтявал. Производството не секнало дори по време на германската окупация.

Когато през 1947-а година комунистите одържавяват фабриката, произвежданата там водка "Виборова" става един от най-важните експертни продукти. Експозицията представя някои от звездните мигове на напитката - като например как "Виборова" била сервирана на първия полет на "Конкорд" или как "Ролинг Стоунс" си поръчали цял вагон, пълен с нея, за турнето си в Полша през 1967-а година. Дори да се касае по-скоро за легенда, историята звучи добре.

Руски учени създадоха водка, която не предизвиква махмурлук

Най-много водка произвеждат Швеция, най-много консумират в Русия

Без потвърждение е и твърдението на музея, че днес Полша била най-важният производител на водка в ЕС, отбелязва НЦЦ. През 2019-а година тя е била на четвърто място в света след Швеция, Франция и Русия. Браншът определено страда от чуждестранната конкуренция, признават от обединението на производителите. А има и разединение: от 2013-а година "Полската водка" е продукт със защитено наименование за произход, който би трябвало да се произвежда само от местни суровини и първите две производствени стъпки задължително да се извършват в страната. Но популярната "Зубровка" не се придържа към тези изисквания. Много производители купуват изгодно суровините в чужбина.

Въпреки това популярността на водката в Полша е неизменна - с всички придружаващи я социални и здравословни проблеми. През 2019-а година консумацията на алкохол в страната достига нов рекорд в посткомунистическата ера. За да се борят с нарастващата консумация сред младите, властите увеличиха акцизите.

Но само една държава продължава да надминава Полша по пиене на твърд алкохол под формата на шот: вечният конкурент Русия.
Deutsche Welle