Деян Кюранов: Отчита  се сериозно присъствие на националистическо мислене на протеста
Деян Кюранов: Отчита се сериозно присъствие на националистическо мислене на протеста / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Силно политизирани, но не партизирани са хората, които излизат през последните дни на протестите в София и в няколко по-големи градове. Това каза в интервю за Дарик Деян Кюранов. Ръководен от него екип от Центъра за либерални стратегии, е направил изследване в София, Варна, Пловдив и Благоевград по метода анонимно стандартизирано интервю лице в лице на 21 юни.

На въпрос за коя от настоящите парламентарните партии анкетираните са готови да гласуват, ако изборите са утре 30 респондента или около 13 на сто от запитаните са казали, че ще гласуват за ГЕРБ. 16 респондента или около 7 на сто - за БСП, 7 респондента или на 3 на сто - за „Атака" и трима или около 1,3 процента за ДПС.

„Съжалявам, че включих този въпрос, защото той стана централен, а не е най-интересният като отговор, защото такъв въпрос може да има интересен отговор само, ако имаме представителна извадка", поясни Деян Кюранов. По-интересно според него е, че повече от една трета от анкетираните протестиращи в София не одобрявали ДПС с аргумента, че са турци.

Освен заявка за постоянство в протеста, какво друго се очертава като характеристика на хората, излезли на улицата и на техните политически и обществени нагласи.

Силно политизирани, но не партизирани. И дори това, че по-голямата част са негативно настроени към партиите, разбира се, към парламентарните, но не само, не е толкова важна тяхна характеристика. По-скоро не им се говори за партиите, отколкото специално да ги мразят.

Казват ли обаче за кого ще гласуват протестиращите, ако изборите са днес, защото това май се оказва ключово - въпросът накъде и кой трябва да ни управлява?

Казват, да. И аз съжалявам, че включих този въпрос или може би трябваше да го включа в изследването, но не и в коментара. Защото той стана централен, а той не е и интересният като отговор. Защото на такъв въпрос може да има интересен отговор само ако има представителна извадка. Очевидно е, че един протест няма как да бъде интервюиран, както се прави по законите на социологията, представително. Така че това е само едно щрихче към всичко останало, което ние можем да разберем за протеста. Тук ми беше по-важно да видя степента на негативното отношение към парламентарно представените партии. То си е доста високо. Над 90 процента не одобряват ДПС, БСП и Атака, а около 80 на сто не одобряват ГЕРБ.

Спестихте и посочихте като маловажно....

За кого ще гласуват ли?

За партиите, да.

Не са смислени процентите, въпреки че ги дадох, за да не мислят хората, че има нещо скрито-покрито. Предпочитам да ги вземем в пропорционално отношение. От малцината, които са казали, че ще гласуват за парламентарно представените партии, защото 52 на сто са казали, че няма да гласуват, което не значи, че в изборния ден ще имаме по-малко от 50 процента гласуващи. Просто не могат да се правят такива връзки. Но от протеста повече от половината няма да гласуват, а тези, които ще гласуват, по-малко от два пъти повече ще гласуват за ГЕРБ отколкото за БСП. За Атака половината отколкото за БСП, а за ДПС една трета спрямо тези, които ще гласуват за Атака. И говорим за доста малки натрупвания.

А каква част изобщо биха дали доверието си за партиите в този парламент като цяло?

Една четвърт.

Останалите подозирам друг десен субект или...

Останалите или няма да гласуват, или посочват 12-13 партии и партийки.

Попитах ви за тези гласове за партии извън тези за парламента тъкмо защото се сложи акцент върху това, че значителна част от хората, излезли на протест и протестиращи вече две седмици най-вече в София, са онези хора, които не са излезли пред парламента и тъкмо те биха родили този нов десен реформаторски блок или нещо подобно, което би могло да запълни нишата вдясно в момента.

Ясно, но това са общополитологически разсъждения. Нали не сме видели лозунги "Да живее новият реформаторски блок".

Не сме. Аз ви питам като ваше усещане.

Целта е тук да видим на живо и в движение какво се случва на протеста. А, разбира се, огромната част от хората на улицата не са представени. Разбира се, ако се появи достатъчно ясно очертана и здраво обоснована в дясно формация, голяма част от тях ще й дадат доверието си. Но това е въпрос на бъдеще. Трябва сума ти работа да се свърши, за да се стигне до там.

Крайната цел на протеста каква е като декларация от страна на хората поне според тази първа снимка на протестиращите, която вие правите?

Аз дори не съм ги питал кои са им основните лозунги, защото те се чуват и виждат и по телевизията - падане на правителството и бързи избори за Народно събрание, като междувременно се предполага, че ще бъде сериозно ремонтиран изборният кодекс. И това е, друго няма.

Отбелязал сте питане, което дава основание за размисли - до каква степен националистическите възгледи влияят на протеста. Аз лично бях впечатлена от това, което казват хората за ДПС и изобщо защо протестират срещу ДПС. Защото са турци, доколкото разбрах, отговарят една част от запитаните.

Да, това е въпрос, който задавам специално към всички хора, които имат отношение към парламентарните партии и специално негативно отношение. И той беше „Вие не одобрявате БСП, Атака, ДПС и ГЕРБ...", а) защото...; б) защото скрито прокарват интересите на икономически групировки. Защото вариант "б" е онова, което най-често се чува, когато говорим с хората от протеста и когато слушаме какво те самите говорят в интервюта. Не са интересни отговорите за БСП, Атака и ГЕРБ. Интересен е единствено отговорът за ДПС, защото повече от една трета от хората, които не одобряват ДПС от протеста в София, не одобряват ДПС, защото ДПС са турци. Две трети не ги одобряват заради това, че скрито прокарват интересите на групировки. Но това за мен - отново тук не можем да говорим за проценти и точни съотношения - но това показва сериозно присъствие на националистическо мислене на протеста.

Тъкмо това щях да попитам. През седмицата водихме разговор с бивш министър и член на ДПС Мехмед Дикме. Явно е имало основание той да отправи този призив: протестиращите да правят разлика, когато крещят срещу ДПС и срещу турците, защото подчерта няколко пъти, че това не е едно и също. Налага ли се да се правят такива специални призиви на фона на това, което е отчело проучването, макар и то да не е меродавно за всички хора?

С призиви няма да стане работата, докато хора като господин Сидеров си прокарват силните антитурски и въобще расистки лозунги и хората им ръкопляскат и го смятаме за нормално. А пък такива някакви, дето видите ли мислели, че в България трябва да има преди всичко граждани, а после етнически хора, се разглеждат едва ли не като странни, да не кажа отродители, както беше едновремешната дума. Това е много по-сериозен проблем. Той започва от къщи и от училище. Няма да стане с призиви, няма да доведат призивите на Мехмед Дикме, или излязат от мен, до нищо.

Все пак е важен нюанс, който е добре да правим когато просто се крещи Турци. И си мисля, че всеки, който е излязъл на улицата, би трябвало да се замисля над важността на този казус и тези отношения. Така си мисля аз.

Да, вижте, когато такива политически мислещи хора като агитките, започват да крещят "ЦСКА турци" например или нещо подобно, това показва, че за някои това е форма на ругатня, която е влязла в нормалния език. Толкова по-зле.

След тази първа снимка, ако я наречем така метафорично, на протестиращите, предвиждате ли нов анализ? Протестът се развива през тази седмица и дава заявка да продължи.

Нов анализ да, защото аз засега само съм изложил самите данни и тепърва ги обмисляме политологически какво значат и има възможност за по-задълбочено мислене, но второ проучване няма да направя,защото нямам очи да искам от същите хора, а те си изкарват хляба от интервюта, да ми правят втори път интервю просто така от гражданска съвест и добро желание и интерес към социологията. А не могат да се намерят пари за такива изследвания, вярвайте ми.