Цецка Цачева: Протестът матира политиците, няма време за нов Изборен кодекс, а само за промени
Цецка Цачева: Протестът матира политиците, няма време за нов Изборен кодекс, а само за промени / netinfo

Липсата на оставка от страна на Делян Пеевски като шеф на ДАНС прави юридически несъстоятелно проекторешението, внесено от ДПС и БСП за ревизия на избора от миналия петък. Това заяви в интервю за предаването на Дарик „Междуредие” Цецка Цачева от ГЕРБ. Председателят на 41-то Народно събрание съобщи, че ГЕРБ ще сезира Конституционния съд, ако Пеевски бъде върнат отново като депутат в парламента. 

Цачева обяви, че ГЕРБ ще настоява за приемане на промени в изборните правила, но според нея няма време за подготовката на изцяло нов Изборен кодекс, каквито идеи имали в левицата. „Не разполагаме с такова време, защото протестът на хората матира политиците”, коментира още тя в ефира на Дарик.

Да започнем със ситуацията в страната. Скандалът с Делян Пеевски, от политическа гледна точка, е добре дошъл за партия ГЕРБ. Но някак не чухме оценката на ГЕРБ. Като че ли за този човек не гласувахте цялата група при избора му в залата. С малки изключения имаше гласове „против". Да чуем това ваше становище.

ГЕРБ заяви категоричната си позиция, относно избора на председател на ДАНС в момента, в който изненадващо, като точка в дневния ред, на безпрецедентно закъснялото начало на  заседанието на Народното събрание в петъчния ден, в 9.20 часа. Всички бяхме изненадани от това, че се предлага тази точка в дневния ред. При споменаване името на господин Пеевски, групата спонтанно напусна. Ние се върнахме при прегласуването, за да дадем своя глас против този избор. Мотивите ни за това са в две посоки. На първо място, категорично възразяваме срещу начина, по който беше назначен господин Пеевски. Не случайно употребявам понятието назначен, а не избран, така, както промененият от новото мнозинство в парламента закон за ДАНС изискваше това да се случи, след дебат в пленарна зала. Това е кандидатура, която е наложена от неизвестни кръгове, както виждате и знаете, все още самият министър-председател не желае да информира публично обществото кой е предложил тази кандидатура. Но самият факт, че предложението е внесено в 8.29 часа в петъчната сутрин, преди срещата на господин Орешарски с парламентарната група на „Коалиция за България", говори ясно и категорично, че самата група е била поставена на колене. Оттук насетне, ГЕРБ имаше не малко възможности в медиите да заяви, че този начин на избор на председател на ДАНС, който е назначение, неизвестно от какви политически или други кръгове, е неприемлив за нас, поради което считам, че политическият глас на ГЕРБ е достатъчно ясен и категоричен.

Попитах ви, защото останах с впечатление, че не самият Делян Пеевски е проблемът за вас, а по-скоро начинът, по който беше наложена кандидатурата.

И двете. Но разбирате, че всичко това тръгва от процедурата, от начина, след което видяхте реакцията в обществото, персонално спрямо господин Пеевски. Така, че за ГЕРБ, и процедурата и личността на господин Пеевски са неприемливи за шеф на ДАНС.

Добре, изчистихме този казус, защото Димитър Главчев, каза, че не Пеевски е проблем. Останахме с впечатление, че самата личност, противоречивите коментари за Делян Пеевски не смущават ГЕРБ.

Аз мисля, че това, което се случва по площадите в столицата и в големите градове в страната, достатъчно категорично дава оценка за тази кандидатура. Самият факт, че в епистоларната форма, която се налага като начин на водене на политики от новото мнозинство, достатъчно се разграничиха от тази кандидатура- и представители на парламентарните групи, които формират мнозинството в 42-то Народно събрание.

Как ще реагира утре ГЕРБ в пленарна зала, знаете има внесено проекторешение за отмяна на избора на Делян Пеевски, той пък е изтеглил своето искане за освобождаването му като народен представител. Заформи се този юридически казус-доколко и как той може да бъде върнат в Народното събрание и доколко би погазило това Конституцията и Правилника на парламента?

Аз ще се аргументирам с цитати от първото интервю на господин Пеевски, дадено в съботния ден, където той ясно и категорично заявява: „От днес съм шеф на ДАНС, както и в мига, в който съм подписал клетвена декларация и съм се заклел в пред парламента, аз съм шефът на ДАНС". Това са изявления на самия председател на ДАНС- господин Пеевски. В по-късните часове на петъчния ден, той е депозирал молба в Народното събрание, публични са срещите му с министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Имахме информация за уговорена среща, която трябваше да се състои вчерашния ден-понеделник, така че господин Пеевски е с приключил сложен фактически състав по избора му за председател на ДАНС. От тук, още от петъчния ден, тече неговия петгодишен мандат. А самият закон за ДАНС, по изменените правила, които това мнозинство направи в закона, ясно е разписана  как става процедурата на вече започнат мандат за предсрочно прекратяване. Единствената хипотеза е подаване на оставка. Това, че господин Пеевски до момента не е подал оставка, прави предложението за отмяна на решението юридически несъстоятелно. Аз очаквам дебати в утрешния ден в пленарна зала, но ще се обърна и с апел към парламентарните групи на „Коалиция за България" и ДПС, да не налагат силово, с гласовете си подобно решение, защото това е погазване на закона и Конституцията.

Казвате, ако няма негова лично подписана оставка, пректорешението , внесено от ДПС, няма стойност, не би било законно от гледна точка на текстове.

Проекторешението е подписано от председателите на двете парламентарни групи-господин Станишев и господин Местан, но не те имат участие в сложния фактически състав по избора на председател на ДАНС, така че за мен, това е проект за решение, което най-вероятно ще бъде гласувано в пленарна зала, е несъстоятелно и съм убедена, че то ще срещне отново реакцията на българските граждани.

Прогнозира се, че протестите биха се ожесточили , ако Пеевски отново бъде върнат в Народното събрание като депутат. Коментира се доколко морално е така, но ако все пак се случи и облечено чрез решение на парламента, в съответен акт, вие ще атакувате ли това пред Конституционния съд?

Разбира се, ще подадем искане пред Конституционния съд за обявяване несъвместителство с присъствието на връщането на господин Пеевски отново като народен представител Трябва да бъдем ясни, че Конституцията предвижда единствена възможност за връщане на избран народен представител обратно в пленарна зала, само ако той впоследствие е бил избран за член на правителството, след напускането му на съответен министерски пост, той може да се завърне в пленарна зала. Това е единствената хипотеза в Конституцията, която предвижда лице, надлежно избрано за някакъв пост, обратно да се върне в пленарната зала.

Утре ще бъде със сигурност един оживен, ожесточен пленарен ден в Народното събрание. Ще прибави ли ГЕРБ към недоволството на улицата и парламентарния инструмент „вот на недоверие" срещу кабинета „Орешарски"?

Ще стане ясно, когато се събере парламентарната група на ГЕРБ. Този въпрос ще бъде обсъждан.

Ще бъде обсъждан и е възможно в рамките на тази седмица, ако се вземе едно подобно решение да бъде внесено подобно искане?

Моето разбиране е, че няма как парламентарно представена партия-опозиция, каквато е ГЕРБ, в момента, в пленарната зала, да остане извън онова, което се случва спонтанно на българските граждани, категоричното им нежелание по този начин да се правят политики-задкулисно, без носене на ясна отговорност. Но така или иначе, по-малко от месец от съществуването на кабинета"Орешарски" стана ясно, че тази политика е провал за господин Сергей Станишев като мандатоносител и неговата партия. Очаквам непримиримост с начина, по който до момента се случват нещата. Това беше и причината ГЕРБ да напусне пленарната зала, защото се възпротивихме срещу задкулисието и липсата на прозрачност, липсата на правила, по които се извършват политическите процеси у нас в България.

Вие, какъв разумен изход, не за ГЕРБ, не за БСП, а за страната виждате в тази ситуация? Със сигурност си давате сметка за сложността на обстановката, държавата, имате вече политически и парламентарен опит зад гърба си. Излизайки от основната партийна одежда, със сигурност се замисляте за онова, което би трябвало да бъде най-полезно за стараната в този момент.

Безспорно страната има нужда от работещи институции. От проведените парламентарни избори, по волята на българските граждани, бе съставено 42-то Народно събрание, което е нестабилно. С тези си действия, аз считам, че подкрепата за правителството на господин Орешарски е изчерпана. От ясния глас на хората, които чрез медиите мога да чуя от протестите, за мен е необходимо да бъде подадена оставка и да се върви към предсрочни избори. Давам си сметка, че тези избори не могат да бъдат проведени по същите правила, по които бяха проведени изборите за 42-то Народно събрание, тъй като се оказа и тук, вчера ясно заявих, че поемаме отговорност за някои несъвършени правила в изборния кодекс. Затова ние от ГЕРБ ще настояваме за спешни промени в изборния кодекс. Още в днешния ден ясно ще внесем предложение за временна парламентарна комисия за промени в изборния кодекс с широко участие на неправителствени организации, на граждани, на протестиращи, за да бъдат чути гласовете на максимален брой хора.

Същото обявиха, че правят от БСП и от ДПС. ГЕРБ трябва да си понесе отговорността за това, че въпреки многото гласове за промени в изборното законодателство, те не бяха чути.

Ситуацията беше различна. Да, проявихме политическа недалновидност. Не предвидихме обществената реакция срещу някои от решенията в изборния кодекс. Друга част от тях можеха да бъдат проверени само на практика, при провеждането на самите избори. Има нужда от мажоритарен елемент в изборната ни система, така че да могат доказани личности, с висок морал да бъдат в следващото Народно събрание. Много е важно, също така, да бъде свален прага от необходимите подписи при издигане на независими народни представители, да бъде гарантирано равно участие на подобни кандидати в изборна надпревара. Следва да бъде намален и размерът на гаранцията, който трябва да бъде депозиран пред ЦИК. От проведените избори се оказа неравнопоставеност на гласовете на българските граждани, които гласуват в страната и тези в чужбина. Ще настояваме за избирателен район, образно казано в чужбина, за да не могат тези гласове, по начинът по който сега се преразпределиха в София, Пловдив, Във Видин влиза народен представител със смешно малко гласове. Високата разлика между тях и останалите политически сили-визирам ДПС, "Коалиция за България", които искат изработването на изцяло нов изборен кодекс. Сами разбирате, че това отнема време. За мен ситуацията е такава, че ние не разполагаме с това време, защото протестът на хората матира политиците.

Ако напрежението продължи да расте и ситуацията наложи да се търси вариант за ново управление, в рамките на мандата на 42-то Народно събрание, чуха се мнения, че двете първи сили може би трябва да направят едно временно правителство до организирането на избори догодина. Възможно ли това с днешна дата, като хипотеза?

С оглед ситуацията в 42-то Народно събрание в момента тази разумна на пръв поглед хипотеза за мен е невъзможна.