Столичната болница "Лозенец" става център за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, а болницата "Св. Иван Рилски" - резервна база
Здравните власти са предприели три важни решения относно кризата и недостига на интензивни легла в столицата заради нарастващия брой заболели с COVID-19. Това заяви пред медиите заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров и уточни какви са те. 

На ръба на силите: Спешно в София трябват още интензивни легла, нужни са и реаниматори

enlightenedПърво, поетапно ще се увеличават интензивните легла в различни болници в София, като идеята е те да се увеличат с поне 40-50 повече.

"Най-голям резерв има в големите частни болници и в общинските", обясни Петров и допълни: "За малките болници, където има по 20-30 легла и 1-2 интензивни, ще поискаме вместо да се откриват още такива, периодично да изпращат хора, които могат да работят в интензивни отделения и реанимация, на други места, за да бъдат полезни там".

enlightenedВторото важно нещо, което ще се направи, е болница "Лозенец" да открие 10 легла, като до понеделник целта е те да станат поне 40.

"Леглата ще бъдат оборудвани с аспиратори. Тенденцията е "Лозенец" да стане един от големите центрове за интензивно лечение на COVID-19", допълни заместник-министърът.

Болница "Лозенец" ще работи така, докато има нужда, а след това ще си възстанови функциите, посочи той. По думите му, в нея ще се пращат екипи от други болници. Ще трябват около 24 екипа, състоящи се от лекар, две медицински сестри, санитар. 

enlightenedТретото решение на здравните власти е в едното крило на белодробната болница "Света София", която е към УМБАЛ "Свети Иван Рилски", да се открият още между 40 и 60 легла, които ще се оборудват наново.

"Стаите са почти готови, има кислород. Ще се купят респиратори, монитори и мониторни системи и всичко необходимо. До няколко дни там ще бъде преоборудвано резервно COVID отделение или клиника. Това ще бъде резервна база за интензивно лечение на COVID-19, евентуално и на други инфекции, ако се появят. През останалото време ще функционира като терапевтично отделение към болница "Св. Иван Рилски", уточни Петров.

enlightenedenlightenedenlightenedТака целта на здравните власти е столичната болница "Лозенец" да стане център за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, а болницата "Св. Иван Рилски" - резервна база, в която ще бъдат разкрити нови легла за интензивно лечение. 

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България

Тази вечер ще се обсъди откога да бъде спрян плановият прием в столичните болници - от утре или от понеделник.

"Ще направим всичко възможно спирането на плановата дейност да е за максимално кратък срок", коментира Петров.