Докато правителството очаква поевтиняването на хляба да се усети във всеки дом, от производството и търговските вериги не обещават същото. Те се надяват промените да запазят цените такива, каквито са в момента и поне да не скачат още повече. В същото време, заради повишаването на ДДС на виното и бирата, ресторантьорите обявиха, че клиентите трябва да очакват поскъпване на тези продукти с 30% и то само до 2-3 месеца, посочва NOVA.

Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

За производителите на хляб нулево ДДС ще означава 20% падане на цената. Но поевтиняването на насъщния ще е сигурно само до пристигането му в търговските вериги.

„Аз не съм голям оптимист, че цената ще падне с много, защото на надценката на хляба, която е в търговската мрежа, там ще се вкарва ДДС. Там всеки търговец си определя надценката и ДДС-то над тази надценка”, заяви Гергана Димитрова, която е управител на хлебопроизводство в Стара Загора.

За последния по веригата - клиента, надеждите са да плаща по-малко за основния продукт на трапезата. Собствениците на магазини обаче вече си правят сметки. Те показват, че е по-вероятно цените да останат същите, въпреки въведения нулев данък добавена стойност. 

Камен Аврамов е собственик на магазин. Според него цените на хляба ще се запазят както досега.

„На 65 стотинки жито, на скъпата електроенергия, скъпия газ... Защото ДДС-то - супер, то е 20%, но скокът на всички други неща, които са себестойността на този хляб, не знам”, каза той. Магазинът на Камен печели по 10 стотинки на хляб, независимо от цената му, която само за тази година е скочила 2 пъти.

За сметка на хляба, ДДС на бирата и виното се връща на 20%. Повишаването ще се отрази както на бизнеса, така и на клиента, който ще плаща повече, категорични са от бизнеса.

„Това означава да останат по-малко свежи пари във фирмата, която да си посреща разходите, да си поеме скъпия ток. От 2 до 3 месеца ще се стигне и до повишаването на виното и бирата в заведенията”, смята Павлин Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията. 

Очакванията са една бира в заведенията да струва с около 30% повече.
nova.bg