На 6 септември празнуваме 139 години от Съединението на България. През есента на 1885 г. България защитава правото си да върне в границите си земята, която й принадлежи.

Ето и как преминават честванията у нас:

enlightenedСофия

В София започнаха честванията по повод Съединението. Церемонията е пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг.

софия
БТА

В програмата за празничното честване участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

На честванията присъстват кметът Васил Терзиев, депутати, общински съветници.

enlightenedВелико Търново 

Велико Търново има голям принос за успешната реализация на Съединението между Княжество България и Източна Румелия. Днес символична плоча, поставена върху фасадата на Старата поща, напомня важния факт, че от Велико Търново реално започва подготовката за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и обединението на всички българи в разпокъсаните ни земи. Върху парче от мрамор е посочено, че на същото място някога е била къщата, в която е основан комитет „Единство“. 

плоча
БТА

enlightenedБлагоевград

С военен ритуал и полагане на венци и цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Съединението. В ритуала участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, а почетният караул прие командирът полк. Кирил Спаневиков. 

В словото си по повод 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България кметът на Благоевград Методи Байкушев каза, че „удивително си приличат първите години свобода на България с годините, в които живеем и днес – политическа нестабилност, безброй правителства и подла и нагла намеса от чужди сили, особено от една“. Пред събралите се на централния площад „Георги Измирлиев“ военни, представители на различни институции и жители на града Байкушев припомни от историята акта на Съединението, неудържимия български дух, желанието за обединение, „което не може да бъде спряно с нищо“. Кметът на Благоевград прочете и откъс от книгата на Димитър Маринов „Стефан Стамболов и новейшата ни история“, в който Маринов разказва за първите мигове след обявяването на Съединението.

По време на днешното тържество, посветено на 139-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, бяха припомнени и основни моменти от миналото на българския народ, първите години след Освобождението и единността и патриотизма, с които българите показват политическата си зрялост и волята за свободно развитие. На днешната дата обръщаме поглед назад в историята, за да се поучим от геройството и родолюбието на предците ни, каза водещата на днешното тържество Ивана Дякова. 

В тържествения ритуал по отбелязване на днешния празник участва и Биг Бенд – Благоевград. Венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България положиха представители на държавната и местна власт, свещеници към храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, представители на различни културни институции, политици и граждани. 

enlightenedЯмбол
 

С тържествен военен ритуал и празнично шествие Ямбол отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването започна на централния площад с изпълнения на градския Духов оркестър и издигане на националния флаг. В церемонията участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон.

Почетния строй прие полк. Милен Димитров – началник на гарнизон Ямбол и командир на 22-ра авиобаза „Безмер“. Благодарствен молебен за деятелите на Съединението отслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий – протосигнел на Сливенската митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, в съслужение с отец Стоян и отец Жельо.

„Историята ни учи, че сме били най-силни, когато сме били единни. Нека съединението днес не бъде само на думи, а всички заедно да работим за една силна, независима държава, в която всеки един от нас има своето място и има своя глас. А нашите дела ще бъдат оценени от тези, които идват след нас. Честит празник“, обърна се към присъстващите на площада кметът на Ямбол Валентин Ревански.

В словото си кметът на Ямбол изтъкна смелостта и обединението, което са имали българският народ и българските политици през 1885 г. за Съединението на България. „Но смели ли сме днес и ние да защитаваме истината, и смели ли са нашите държавници да отстояват нашите национални интереси пред чуждите държави и пред техните представителства“, каза още Валентин Ревански. 

След церемонията от площада потегли шествие до Паметника на загиналите във войните за национално освобождение, където бяха поднесени венци и цветя. В празничната процесия се включиха стотици граждани, военнослужещи, представители на местната и държавна власт, на политически партии. 

По случай празника днес е обявен „вход свободен“ в Културно-информационния център "Безистен" и Музея на бойната слава в Ямбол. 

enlightenedВарна

Шествието в града започна от мястото, където е оповестено Съединението, възстановка на тези действия показа какво е станало в този паметен ден.
 

enlightenedСливен

С тържествена церемония по издигане на националния флаг на централния площад "Хаджи Димитър" в Сливен бяха отбелязани 139 години от Съединението на България.

В знак на признателност цветя и венци пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци поднесоха кметът на Сливен Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, народни представители от 21 МИР-Сливен, общински съветници, представители на държавни институции, на Българската православна църква, училища, културни институти и граждански организации.

Пловдив

С тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив завършиха честванията, посветени на празника на града и Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На събитието присъстваха президентът Румен Радев, който прие строя, председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, и. д. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на съдебната власт, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, митрополит Николай, политици и стотици граждани.

БТА

"Иван Вазов най-точно е прозрял същността на историческия момент: "Съединението не можеше да не бъде успешно, защото най-напред беше завладяло умовете и сърцата на всички българи“, припомни в словото си кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той подчерта, че шести септември 1885 година става най-пловдивският празник в новата българска история. В Европа наричат събитието Пловдивската революция и са поразени от дързостта на един малък народ да вземе съдбата си в свои ръце и да се противопостави на Великите сили, каза Димитров. 

БТА

"И сега градът ни е еталон за толерантност и уважение между неговите жители. И от всеки от нас зависи да запазим този модел и да го предадем на поколенията", посочи кметът. По думите му днес Пловдив е изправен пред предизвикателствата на модерния град, но пловдивчани винаги намират сила в единството. Пазейки заветите на Съединението, заедно ще успеем, защото гледаме и работим в една посока – за красив и подреден град с горди и достойни хора, допълни Димитров.
Бяха положени венци и цветя пред паметника на Съединението.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БТА, NOVA