Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, касаещи европейските делегирани прокурори. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Измененията са свързани със съответния европейски регламент за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. В подкрепа на законопроекта гласуваха 125 депутати, 41 бяха „против“, без въздържали се.

Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в прокуратура, а административните функции на ръководител да се осъществяват от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

Правителството прие европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна структура

За осигуряване на добри условия на труд и работна среда, с акт на Министерския съвет ще бъде предоставена на Висшия съдебен съвет (ВСС) подходяща сграда за дейността на европейските делегирани прокурори, където ще бъдат обособени самостоятелни регистратури и деловодство, гласи още законопроектът. Необходимите средства ще се осигурят от бюджета на съдебната власт, предвиждат още промените.

Със заключителните разпоредби е предвидена промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специалните разузнавателни средства. С тях се дава възможност за взаимодействие на делегираните прокурори с разследващи полицаи и митнически инспектори, при осъществяване на дейността по разследване на престъпления.

Йорданова и Кьовеши обсъдиха Закона за съдебната власт

"Днес мнозинството подкрепи на първо четене един важен законопроект, който е в изпълнение на задълженията на държавата да осигури ресурсно работата на Европейската прокуратура на територията на Република България", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова. И добави, че законопроектът е бил подкрепен от Европейската прокуратура. Тя благодари на депутатите за приемането на промените в Закона за съдебната власт.

Парламентът прие срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта да е пет дни.
БТА