Указът, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционен. Това реши Конституционният съд. Причината – по време на назначаването си, Петков е бил с двойно гражданство – българско и канадско.

Последваха реакции както от самия Кирил Петков, така и от политически лидери и експерти.

Съдът определи за противоконституционен указа за назначаването на Кирил Петков

Кирил Петков изпрати позиция до медиите, в която заявява, че приема решението на Конституционния съд с високо вдигната глава. И уточнява: „Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България“.

"Решенията на Конституционния съд не се коментират", заяви президентът Румен Радев в Бобов дол по случай празника на града. Той направи и кратък коментар пред медиите, казвайки, че не е знаел за двойното гражданство на бившия министър. "Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков", каза още Радев.

От инициативния комитет, който го издигна за втори мандат също коментираха темата: Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

От ВМРО пък обявиха, че внасят жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър.

"Ние от ВМРО сме категорични, че прокуратурата веднага трябва да се намеси, като в същото време внасяме жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни. Днешното решение на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на МС в присъствието и с гласа на това лице", се казва още в позицията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото“. И допълва: „Ние настояваме да се спазва върховенството на закона. Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив – искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър“, каза още Борисов и подчерта: Финансовите и икономическите министри в двата служебни кабинета се провалиха напълно“.

Бивш конституционен съдия пред DarikNews.bg: Решенията на Кирил Петков може да отпаднат в съда

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков също критикува действията на Радев по казуса и посочи, че той е бил наясно с двойното му гражданство. “Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби“.

Коментар дойде и от лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, също кандидат за президент. "Всички знаехме, че Петков лъже, а Радев си е затворил очите, когато го е назначил в нарушение на Конституцията. Въпрос на време беше това да лъсне официално. Сега и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност, защото иначе ще излезе, че имат привилегии пред законите на страната. Кампанията на Радев приключи!, заяви Марешки.
БГНЕС, Конституционен съд