Промените в закона няма да доведат до затваряне на аптеки
Промените в закона няма да доведат до затваряне на аптеки / netinfo
Промените в закона за лекарствата в никакъв случай няма да доведат до масово закриване на аптеки. Може да има само единични случаи, докато се намери подходящата законова форма за продължаване дейността на дадена аптека. Това каза Златко Стоянов – заместник-председател на Браншовата камара на търговците на едро с лекарства, който гостува в предаването „Денят” на Дарик за дебат с председателя на Съюза на фармацевтите в България - Евгени Минков.

Вчера депутатите гласуваха текстове от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Парламентът запази ограничителния режим за регистрация на аптеките и право да откриват аптеки ще имат само магистър-фармацевти, които трябва задължително да се регистрират по Търговския закон. Вчера бе решено още държавата да регулира цените на лекарствата, плащани от публичния сектор. На въпрос как ще се отрази на работещите в аптеките магистър-фармацевти изискването за задължителна регистрация по Търговския закон, Евгени Минков заяви, че в дадения от закона едногодишен срок за пререгистрация, въпросът трябва да бъде решен.

Според проф. Минков трябва да има строг контрол, който да не позволява аптеки да продават лекарства на дъмпингови цени и да не създават монополни положения. Ще има проблеми и затова е нужна и ясна стратегия, която да подпомогне магистър-фармацевтите да изпълнят законовото изискване за пререгистрация, за да не се стигне до закриване на аптеки, смята още председателят на Съюза на фармацевтите. Целта на закона е наистина да се осветли собствеността на аптеките – проблем ще бъдат веригите от аптеки и т.нар. вертикална интеграция – производител-дистрибутор-аптека, което води до известен монопол, коментира още проф. Минков.

По думите на Минков страната ни не е достигнала до ниво, в което да либерализираме цените на лекарствата, както пазарната икономика го изисква, защото е нужен и строг контрол. В момента има хаос в ценообразуването – има аптеки, които продават лекарства на доставни цени и даже под тях, заяви той. Председателят на Съюза на фармацевтите потвърди тезата си, че е по-добре да бъдат въведени фиксирани цени на медикаментите у нас. Някои от цените на лекарствата в България са доста по-високи от тези в Европа – би могло при по-строг контрол да се постигне известно поевтиняване, но цените не зависят от аптеката и крайния търговец, каза още Евгени Минков.

Заместник-председателят на Браншовата камара на търговците на едро с лекарства Златко Стоянов коментира, че контролните органи трябва да следят за нарушения при определянето на цените на лекарствата. Браншовите организации могат само да подават сигнали, допълни той.

Според Златко Стоянов е по-добре да бъде премахнат ограничителния режим за регистрация и всеки да получи право да открива аптека. Защото малка част от магистър-фармацевтите според него разполагат с необходимия ресурс да обезпечат снабдяването с лекарства или да организират мениджмънта си. Бизнес-формата за пререгистрацията по новия закон ще бъде намерена, въпреки усложненията, но няма да има масово закриване на аптеки, прогнозира Стоянов. Той не е оптимист по отношение на евентуалното поевтиняване на цените на лекарствата след влизането в сила на новия закон.