Проф. Овчаров: Да изкореним иманярството при толкова паметници е трудно
Проф. Овчаров: Да изкореним иманярството при толкова паметници е трудно / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проф. Овчаров: Да изкореним иманярството при толкова паметници е трудно
31914
Проф. Овчаров: Да изкореним иманярството при толкова паметници е трудно
  • Проф. Овчаров: Да изкореним иманярството при толкова паметници е трудно

Археолозите и иманярите винаги ще работим не заедно, а паралелно, защото това няма как да се избегне в България. Това заяви проф. Николай Овчаров по повод твърдението на прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов, че известни български археолози подпомагат иманярството.

В интервю за Дарик миналата седмица прокурорът заяви, че немалко археолози са били засечени чрез специални разузнавателни средства в разговори с трафиканти на културни ценности.

"Моето мнение по въпроса - сигурно има и такива хора. Хора сме като всички останали, все едно да кажем, че няма неподкупни полицаи. Естествено обаче ние винаги по някакъв начин ще работим не заедно, но паралелно с тях. Аз не виждам това как може да се избегне в България", обясни Овчаров.

"Обречени сме. Да се изкорени иманярството напълно в страна с толкова паметници е много трудно. Но всичко това трябва да бъде регламентирано колкото може повече. Законът за културно-историческото наследство, който беше приет преди година и половина, донякъде регламентира тези неща, но те трябва да бъдат действително и правилно изпълнявани", каза още той.

"Що се отнася до трафици, това вече си е дело на следствените служби и прокуратурата", коментира още проф. Овчаров.

По повод твърдението на министър Божидар Димитров, че откритите мощи край Созопол са на Св. Йоан Кръстител, проф. Овчаров коментира, че през Средновековието е имало "индустрия за създаване на мощи". "Ще ви припомня една хубава приказка на Умберто Еко, в която той казва, че, ако всички парчета от светия кръст се съберат, то ще се окаже, че Христос е разпънат не върху две дъски, а върху цяла гора. Доколкото на мен ми е известно, няма практика за изследване на мощи и реликви. В тях хората или вярват, или не вярват", коментира проф. Николай Овчаров.