Призив за разум в казуса с кучетата и тричането
Призив за разум в казуса с кучетата и тричането / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стела Райчева за тричането на кучета
50587
Стела Райчева за тричането на кучета
Стела Райчева за проблема с бездомните кучета
  • Стела Райчева за тричането на кучета
  • Стела Райчева за проблема с бездомните кучета

Обичаят „тричане" в странджанското село Бродилово предизвиква остри спорове и много емоции и заради нерешения проблем с бездомните кучета в страната. Тезата е на Стела Райчева, представител на Анимал Рескю София /Animal Rescue Sofia/, организацията, която стопанисва приюта за бездомни животни в Горни Богров.

В интервю за Дарик кафе тя коментира планирания мирен поход до Бродилово в събота, организиран от група във Facebook, чиято цел е да предотврати с присъствие на място провеждането на обичая. Там в съботата преди Сирни Заговезни кучетата се въртят с въже, вързано на два кола, след което падат във водите на реката. Според Стела Райчева тази практика наистина не трябва да продължава, но пък и хората в Бродилово не бива да бъдат обявявани за „изроди".

Бродиловци не трябва да се обявяват за „изроди"

„Страхотно е, че хората с думите „мирен протест" отиват там. Спорът дали да го има или не обичаят „тричане" е точно сблъсък на култури", коментира Стела Райчева. Макар да изрази притеснения от възможно напрежение между защитниците на животните и местните, тя изрази надежда, че тази акция всъщност може да се окаже полезна.

По думите й причината за по-острата реакция на приятелите на животните е и международното внимание към проблема. „Отвън това изглежда много страшно - вчера ми звъняха от вестник „Сън", преди седмица от една международна организация - и питат ще бъдем ли там", разказа Райчева.

Тя прогнозира, че празникът в Бродилово ще мине спокойно. „Вярвам наистина, че хората там не са някакви изроди и идиоти, които искат да изглеждат страшно на света - просто ще постъпят разумно и няма да го направят това тази година", допълни тя.

Има забрана на кмета на Царево, той разчита на разума на хората

Кметът на община Царево Георги Лапчев потвърди в интервю за Дарик, че е издал заповед, с която забранява всякакви форми на малтретиране на кучета съгласно Закона за защита на животни. Той обаче призова това събитие да не се превръща в централно, защото вниманието към него изостря страстите на противници и привърженици на този обичай.

Той посочи, че от година на година проблемът наистина ескалира и заради вниманието към обичая. „Аз следя какво се случва и във Facebook, в останалите социални мрежи, какво излиза в печатните издания. Факт е, че не е чак толкова черен дявола. Но наистина няма и как това нещо да продължи", коментира Георги Лапчев.

Според него енергията на всички тези хора, на природозащитниците, на онези, които застават от едната или от другата страна, трябва да бъде насочена към една разяснителна кампания, да не се конфронтират местните хора с други, които са гости на празника.

Притеснявам се повече от това самите хора да не пострадат, коментира още кметът на Царево. Той посочи, че няма животно, което да е пострадало от този ритуал, но допълни, че не оправдава местните и не би ги поощрил да продължават - просто трябвало да се гледа по-глобално на двете крайни позиции.

Казусът с бездомните кучета допълнително разпалвал страстите

„Нямам очи, с които да убеждавам кучемразците, че всичко е наред - страната ни е пълна с безпризорни кучета и котки и това е проблем", коментира още Стела Райчева от Анимал Рескю София. За съжаление в България мерките са страшно половинчати, няма обща национална стратегия, в някои общини се работи, в повечето не, допълни тя.

Според нея трябва да е ясно къде е коренът на този проблем - а именно в хората, които гледат дворни животни. Фактът, че този проблем в София все още не е решен, не се дължи на неуспеха на кастрационната програма, посочи тя. „Повечето хора мислят - защо да ги кастрираме, защо да не ги избием?!? Всъщност и да ги избивахме и да ги изнасяхме на Марс, тези кучета са тук, защото продължават да се изхвърлят нови кучета", каза още Стела Райчева. И допълни, че София е щяла да реши проблема с бездомните кучета тази или миналата година, ако нямаше постоянен приток от около 15 000 - 20 000 нови кучета и кутрета всяка година.

Ако в бездомните кучета имаше пари, там щяха да са мутрите

В приюта в Горни Богров, който работи с дарения и е на самоиздръжка, за година и половина са кастрирани безплатно около 2500 домашни и бездомни кучета. Стела Райчева призова стопаните да се възползват от тази възможност, като част от решаването на проблема с популацията на четириногите.

За две години от приюта са намерили стопани на 1000 бездомни кучета, от които само около 200 са осиновени в България, а останалите - в чужбина.

„Искам да кажа на хората, че ако в кучетата имаше пари, ако съществуваха тези еврофондове, които си представяте, че поглъщаме, ако имаше такива общински пари, нямаше с това да се занимават момичета като нас, с кучетата щяха да работят мутрите", коментира Стела Райчева. „Пари няма, а ние работим като доброволци - това трябва да е ясно на всички, за да престанат да си представят това като страшна конспирация, защото съм чувала даже, че ние размножаваме кучетата, за да се храним от тях", допълни тя.

Вече трета година организацията се опитва да прокара чрез образователното министерство открит урок в рамките на обучението на децата, специално разработен, за да бъде създадена култура и отношение към животните и тяхното отговорно отглеждане.

Няма орган, който да следи за насилието срещу животните

По думите на Стела Райчева в момента реално няма контролен орган, който да следи за жестокостта срещу животните в страната. Полицаите с основание отказват да се занимават с тези случаи, а регионалните ветеринарномедицински служби вече не отговарят за жестокостта, обясни тя.

Имало няколко случая на наказани за особена жестокост срещу животните, но за реално работещо законодателство още било рано да се говори в страната, според защитниците на четириногите.

Историята на осакатеното куче Мима от Дряново беше първата, която предизвика силна обществена реакция у нас - граждански протести и дори законодателна инициатива. През 2010 г. неизвестен садист отряза и четирите лапи на кучето. Дебатите доведоха да криминализиране на жестокостта към животните - тези случаи от миналата година вече са престъпление с промени в НК, които предвиждат до 1 година затвор и глоба от 1000 до 3000 лева за умишлено и противозаконно убийство на животно. В случай на особена жестокост наказанието е до три години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева.