/ БГНЕС
Предложението на Корнелия Нинова за обявяване на форсмажорни обстоятелства на този етап не събира широка парламентарна подкрепя. В сряда вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията съобщи, че нейното ведомство ще предложи на заседание на Министерския съвет да бъде въведен форсмажор заради войната в Украйна със задна дата - 24 февруари. То ще се отнася за всички сектори в българската икономика.

"Решението за евентуално обявяване на форсмажор не е най-доброто, не е най-удачното решение на тази ситуация", заяви Александър Ракшиев от ПГ "Продължаваме Промяната". Пред медиите в Народното събрание той коментира, че от ПП са запознати с идеята, но към момента официално не е постъпвало предложение.

Корнелия Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства

"Със сигурност това е едно решение, на което трябва да му се отдели допълнително време и да се вникне в него какви са всички възможни рискове, които биха произлезли", посочи депутатът. "От една страна аргументът, че така фирмите ще избегнат плащането на неустойки звучи добре, но наистина трябва да се преценят рисковете за отсрещната страна", заяви Ракшиев. Според него не е отделено достатъчно време, за да се прецени от всички страни. "Не съм сигурен от правна гледна точка дали са положени всички усилия да се види дали е издържано", добави още народният представител.По думите му, когато постъпи официално в деловодството, тогава от парламентарната група на ПП ще могат да излязат с официална позиция

ДБ са срещу обявяването на форсмажорни обстоятелства в страната

От "Демократична България" заявиха, че са срещу обявяване на форсмажорни обстоятелства заради войната.

"Очевидно има проблем в разплащанията на фирмите, но в Министерство на финансите се разработват мерките и в тази връзка такава радикална мярка, която не е обсъдена и ние не намираме за обоснована, не е нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме на нея", това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Тази мярка не е съгласувана с нас, за останалите коалиционни партньори не знам", допълни той.

По-рано ГЕРБ и БСП влязоха в спор по искането за изслушване на премиера и вицепремиера Нинова за въвеждането на форсмажорни обстоятелства.

Това стана по искане на председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя поиска почивка, за да може председателят на парламента Никола Минчев да се свърже с кабинета на премиера Кирил Петков, за да го уведоми, че една от парламентарните групи желае да зададе своите въпроси относно въвеждането на извънредна обстановка.

Александър Ненков в процедура по начина на водене припомни, че преди повече от час Никола Минчев е поел ангажимент за това да помисли как и по какъв начин да покани министър-председателя, за да даде обяснение за това, което е станало вчера по водещата новина, а именно - въвеждането на извънредни обстоятелства в държавата.

„Виждам, че МС също, явно поради някакви форсмажорни обстоятелства, не заседава днес, което означава, че министър-председателят и цялото правителство се крие, тъй като естествено на МС ще бъде поставен въпросът за форсмажорните обстоятелства, които г-жа Нинова вчера анонсира“, заяви Ненков.

ГЕРБ и БСП се скараха заради искане за изслушването на премиера и вицепремиера

От БСП пък съобщиха, че народните представители от парламентарната група на “БСП за България“ Петър Кънев и Румен Гечев са внесли искане за изслушване на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на следващото редовно заседание на Комисията по икономическа политика и иновации на 23.03.2022 г. Искането е във връзка с намерението за обявяване на режим форсмажор, като на заседанието са поканени да участват и представители на работодателските организации.

Подобно искане са внесли и от ПГ на ДПС, съобщи пред журналисти в кулоарите на парламента Йордан Цонев.

Ние не знаем какво включва терминът форсмажор и юристите не можаха да кажат, тъй като няма в законодателството дефиниция за тези обстоятелства. Затова нека дойде в Народното събрание, да каже какво означава това, да я изслушаме всички. ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и хората“, посочи Цонев.

"Държавата ни е във форсмажор вече 32 години. Смятаме, че това предложение е нещо отчаяно и няма да помогне на икономиката", коментира  лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Преди 10 години бяхме един от световните износители на манган, но мангановата мина беше закрита и продадена за жълти стотинки. Защо трябва да търсим форсажорни средства и обстоятелства, като трябва да помислим как да възродим индустриалния си потенциал. Ако толкова искаме да помогнем на индустрията със стомана, нека се отвори мангановата мина до село Църква. До седмица може да стане", предложи Костадинов.

По думите му форсмажорът не е добро решение за икономиката.