/ БГНЕС

Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства заради войната, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутатите в Народното събрание.

Целта е облекчаване на българския бизнес. "Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове", допълни Нинова. От строителната камара са информирали вицепремиера за проблеми със суровини и покачване на цените на желязото и други строителни материали. "Промяната в цените на материали, които са необходими в строителството, затруднява работата им. Това, което ние можем и правим е чрез нашите търговско-икономически служби в чужбина, започнахме проучване за възможности", заяви още Нинова.

НСИ: Годишната инфлация за февруари спрямо миналата година е 10%

По думите й държавата може чрез тези служби в държавите производители на такива материали, да започване проучване, подпомагане на преговори за възможни доставки чрез алтернативни доставки. "Министерски съвет може да обяви ситуация на форсмажор, защото така фирмите при облекчена ситуация могат да избягват неустойки. Правя всичко възможно да помогнем на българските фирми и българската икономика", допълни Корнелия Нинова.

Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време. Нинова ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 г. до месец март.

Нинова информира депутатите, че актът е готов и е във фаза на междуведомствено съгласуване. "Допускам, че на следващия МС, следващата седмица ще влезе за обсъждане и гласуване. Всичкото е в рамките на европейското и българското законодателство и да е с една цел да облекчава стокообмена в тези трудни времена", заяви още вицепремиерът.

Тя засегна и темата с инфлацията. "Увеличението на цените според мен е най-големият проблем. Засяга всяко българско семейство, всяко домакинство. Увеличението има две части. Едното - обективни причини. В резултат на войната скочиха цените на международните борси. Има обаче и субективни. В субективните бих сложила, че наблюдаваме опити за спекула с цените и за необосновано увеличение на някои от цените. Този извод правим в резултат на проверките", каза още Нинова.

КЗК проверява цените на храните и възможен картел при горивата

Тя напомни, че е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, която се занимава с проучването на случая за прекомерната цена на олиото. "КЗК се занимава и със случая с увеличението на бензина", каза Нинова. Тя подчерта, че институциите на държавата правят всичко възможно, за да бъдат цените справедливи.

БГНЕС