Националният план за възстановяване и устойчивост ще даде импулс на българската индустрия, посочи Янев
Внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост е навременен акт. Това, което сме поели като ангажимент, предвид необходимостта този план да е инструмент, който да работи в интерес на българските граждани, да решава социални и политически проблеми, така и да даде импулс на българската индустрия и бизнес, за осъвременяването им в духа на 21 век, да има по-производителна икономика с продукти с по-висока добавена стойност. Това заяви премиерът Стефан Янев по повод приемането на Националния план за възстановяване и устойчивост от Министерския съвет.

"За мен е чест да обявя, че актуалната версия на този План беше финализирана и утре ще бъде изпратена. Въпреки тежкото наследство и безпрецентната политическа ситуация, смятам, че защитихме тези 12,9 млрд. лева. Това е програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще дадат тласък на българската икономика и ще подпомогне благосъстоянието на гражданите. Това е ресурс и инструмент, който е европейският отговор на кризата", посочи вицепремиерът Атанас Пеканов, който е ресор именно Националния план за възстановяване и устойчивост, който България официално ще внесе в ЕК на 15 октомври.

Проектът съдържа 46 реформи и 59 инвестиционни проекта. Според Пеканов е поставен по-силен акцент върху декарбонизацията , ще укрепи социалната и икономическата устойчивост, по-силен фокус в социалната сфера - здравеопазване, образование. Спрямо априлската версия на проекта (бел. ред. - на правителството на бившия премиер Бойко Борисов), този проект има 13 повече проекта, изтъкна още вицепремиерът.

Пеканов обяви каква ще бъде реформата в Плана за възстановяване

Относно крайната дата за затваряне на въглищните централи у нас заради Зелената сделка, Пеканов поясни, че е въпрос на преговори с Европейската комисия. 2038 г. и 2040 г. са индикативни дати, като страната ни ще преговаря за 2040 г.

"Планът се прави с ясното съзнание, че определени сектори ще изискват законодателни промени. Това беше комуникирано с партиите от 46-тия парламент. Процесът на законодателни промени, разбира се, ще мине през Народното събрание", допълни премиерът Янев.

Завърши първият етап на екооценката на проекта на Плана за възстановяване

България работи по въпроса първите средства от механизма да дойдат още в края на 2021 година, но това е също въпрос на преговори, уточни Пеканов.

Държавно предприятие, специално за въглищните райони, ще позволи на хора, съкратени в тези региони, за рекултивация на терените, подготовки за нови производства и нови заводи. Има достатъчно дейности за съкратените на въгледобовни предприятия да бъдат наети и да се случат тези инвестиции благодарение на Фонда за справедлив преход.