Отпадни води се изливат направо в морето
Отпадни води се изливат направо в морето / netinfo

В Слънчев бряг и Златни пясъци има изградени канализации само за битовите отпадъчни води, но не и такава за отвеждането на дъждовните води. Въпреки това пречиствателните станции не могат да поемат всички отпадни битови води и част от тях се изливат направо в морето. Канализационната система на Слънчев бряг е предвидена едва за 15 – 20 000 легла, каза в „Денят” на Дарик Пламен Никифоров, директор на дирекция ВиК в министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Трябва да се реконструира канализацията, за да може изцяло да поеме включването на всички хотели, както и да се изгради нова пречиствателна станция за пречистване на отпадъчните води преди заустването им в морето.

“В момента проблемът по Черноморието касае невъзможността на съществуващата канализационна мрежа да поеме отпадъчните води”. Такова мнение изрази също и Любка Качакова, зам.-министър на околната среда и водите, в предаването “Денят” на Дарик радио, като допълни, че ВиК дружествата не изхвърлят свободно отпадъчните води в Черно море, тъй като те имат пречиствателни станции и съответно водите минават през пречистване.

“Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издава разрешителните за отвеждане на отпадните води в Черно море. Такива разрешения за заустване имат ВиК - Добрич, ВиК – Бургас и ВиК – Варна”, заяви още Качакова.

Зам.-министърът обясни, че хотелите отвеждат отпадъчните води в канализациите и ВиК дружествата сключват договори с хотелите, като дружествата казват при какви условия и какво количество вода може да поеме канализационната система. Така ВиК дружествата трябва да контролират дали хотелиерите изпълняват условията на тези договорености.