телефон 112
телефон 112 / Sofia Photo Agency, архив
Служителите говорят английски, гръцки, румънски, сръбски и турски
„Добър ден, имам спешен случай. Задачата ми по математика ме затруднява, а ако не я реша, тати ще ме набие“.

Това е едно от първите обаждания, получени на спешния телефон 112, пише „24 часа“. Авторът е третокласник, който е чул от телевизията за въвеждането на номера.

Препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по пътищата по празниците

Куриозната случка е от началото на юли 2007 г., когато единният спешен телефон е въведен в България. Явно тонът на детето е бил достатъчно убедителен, тъй като служителят, отговорил на обаждането, бързо решил задачата и дори я обяснил на детето.

Оттогава до днес на 112 са постъпили стотици хиляди сигнали. При един от тях строител видял как трима апаши задигат техника от обекта, в който работи. Той хукнал след бандитите и разказал на оператора какво се случва. От там го свързали с полицията. Докато мъжът гонил апашите, описал на криминалистите как изглеждат и накъде тичат. След 5 минути те били заловени, а техниката – върната на строителя. Тази случка от 5 март тази година е само една от многото истории, при които телефон 112 помага за залавянето на бандити или предотвратява трагедии.

Как да опазим дома си от крадци по празниците?

При случай от 2010 г. Пък операторката от Варна Антоанета Иванова спаси живота на цената, която се обадила с намерение да се самоубие заради имотна измама. Разговорът продължил 18 минути, а през това време Антоанета се свързала и с полицията. Майката на жената ѝ благодарила лично, а за действията си тя бе отличена от „24 часа“ в кампанията „Достойните българи“.

Днес Антоанета все още работи в центъра на тел. 112 във Варна. Всъщност той е последният от 6-те и с него е постигнато 100% покритие на територията на страната.

Столичната пожарна е реагирала на 53 сигнала за паднали дървета

Идеята за създаване на Единен европейски номер 112 за спешни повиквания е от 1991 г. и е на Европейския съюз. Първите опити за въвеждането му у нас са 6 години по-късно, но са неуспешни. До пробив се стига през 2005 г.

Работната група е създадена със заповед на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и включва представители на всички министерства. Тяхната концепция е разгледана и приета от Министерския съвет през януари 2006 г.

Полицията със засилено полицейско присъствие през празничните дни

Първият център отваря врати през 2007 г. и обслужва само обажданията в столицата, но бързо мрежата се разраства и покрива територията на цялата страна.
Всеки един от центровете може да поеме и обаждания от области, за които не отговаря. Това става автоматично при две хипотези – ако няма свободен оператор или при техническа авария.

В центровете работят специалисти, които владеят поне 6 европейски езика. При едно от обажданията служителка в един от центровете дори приела обаждане на арабски. Мъжът, който позвънил, получавал сърдечен удар и благодарение на изпратената веднага линейка бил спасен. Във всички центрове има оператори, владеещи езиците на съседните ни страни.

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в София

За съжаление, често има и злонамерени обаждания. От началото на годината са подадени 1500 фалшиви сигнала. Подобно деяние е инкриминирано, предвидени са и глоби от 200 до 20 хил. лева.

Рекордьор е мъж, който за по-малко от час се обадил 7 пъти, измисляйки си различни престъпления.

Кризисните центрове за бездомни вече отвориха врати (ВИДЕО)

Именно отсяването на сигнала – дали е истински, шега ли е, както и за коя институция е предназначен – полиция, пожарна или спешна помощ, е първата работа на служителите на 112. След това те трябва да определят откъде идва обаждането. Телефонните номера 150, 160 и 166, които в миналото служеха за подаване на сигнал до полиция, пожарна и спешна помощ, вече се пренасочват към единния номер.

Проучване показва, че въвеждането на 112 улеснява хората, които преди това се бъркали на кой номер да се обадят.
„24 часа“