Кризисните центрове за хора без подслон отвориха врати. В тях са настанени предимно мъже, повечето възрастни и към момента безработни. Всеки от тях има своята лична история, а общото помежду им е липсата на дом, съобщава NOVA.

Преди 12 години Борис остава на улицата. От миналата година прекарва най-студените месеци в кризисния център в София. Казва, че вече се е примирал със съдбата си. Не проси. За да изкара пари, свири на акордеон или пее. В живота си може да се похвали с 30-годишна кариера и три големи деца.

Борис обаче не е единственият със семейство, озовал се в центъра. Когато някой стигне дотук, социалните работници правят опит да се свържат с близките му.

МВР рестартира проекта за бежански центрове в Елхово и Любимец

„Не мога да кажа че близките им са учудени, когато разберат, че са в кризисен център. Успявали сме да върнем хората при семейството им, но това са единични случаи”, каза Минка Йовчев. Понякога и връщането на работа е почти невъзможно. „За тези 12 години търсих работа, но ми казват, че няма”, допълва Борис.  

Галина Малчева е в центъра, за да остави дарение. Казва, че често се опитва да помогне с работа на останалите без дом. Понякога успява да намери работодатели, които търсят такива хора.

Капацитетът на кризисния център в София е 170 места. Още от първия ден заетите легла са били 60. Всеки ден, с падането на температурите, броят на нуждаещите се от топлина, се увеличава.

Ако видите човек, който се нуждае от подслон, може да подадете сигнал на телефон 112 или да се свържете директно с кризисния център. 

NOVA