Реформи в областта на правосъдната система, медицински хеликоптери и преход към зелена икономика - какво влиза в Националния план за възстановяване и устойчивост
България официално е пратила проекта си за Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред медии и потвърди, че той е вече получен от европейските институции.

"Това е уникална програма за дългосрочното развитие на страната си с 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Ще ни помогне да се справим с предизвикателства като Зеления преход", посочи вицепремиерът.

Тимерманс: Ще отчетем ситуацията в България при прегледа на Плана за възстановяване

"Сметнахме за нужно да надградим и да направим този план по-амбициозен, с оглед на тежкото наследство в някои сектори, да направим крачки напред - особено в сектори като декарбонизацията, където има опасения от социално-икономически рискове. Успяхме да изградим визията за страната ни как да направим страната ни по-малка енергоемка и по-зелена, например с ВЕИ-та за собствени нужди за бизнеса, повишихме средствата и за соларни инсталации за битови нужди", посочи Пеканов.

Много са важните и реформите в този сектор, стимулиране на енергията, произведена от ВЕИ-та, допълни вицепремиерът. Сред другите акценти са здравеопазване и образование.

Сред тях са средства за спешна медицинска помощ по въздух, медицински хеликоптери. Това беше подкрепено и от президента Румен Радев, коментира Пеканов.
 

БТА



Друг акцент е в областта на съдебната система и върховенството на законка, където България търпи критики от европейските институции от години, открои още вицепремиерът. "Успяхме да допълним компонента в тази сфера, като в следващите години ще се засили повече отчетността върху главния прокурор, отчетността и прозрачността на антикорупционните органи, ще изготви и регулация за лобизма, както и други елементи, върху които сме получавали критики, но не са били адресирани", заяви още Пеканов.

"Видях много проекти, много хора, които искат да сме по-добре и България да е европейска държава", коментира процеса на надграждане той.

Планът за възстановяване е готов, България го внася в Европейската комисия

В отговор на журналистически въпрос за размера на средствата за столицата дали ще са достатъчни, Пеканов отговори, че парите за София са предостатъчни. "Голяма част от икономическото развитие в страната се съсредоточава в София. Европейските средства отиват за социална и териториална кохезия, смятам, че трябва да има подкрепа най-вече за регионите, които не се развиват добре. 5 от 6 региона в България са най-бедните в Европа, затова най-много средства трябва да има там. Столицата ни се развива добре", аргументира още вицепремиерът.

Пътят напред е преговори в останалите сектори, като например тема енергетика, и изпълнението на тези цели, обясни Пеканов.