Васил Левски
Васил Левски / Община Велико Търново
В деня, в който отдаваме почит към Апостола на свободата – 19 февруари, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще представи посланията на стотици деца от страната и от чужбина, както и тези на наследниците на Васил Левски – Христина Богданова и нейните деца Яна и Михаил, с които те участваха в кампанията. В същия ден в Музея за поредна година ще се проведе и образователната програма „Васил Левски – вчера и днес“.

Възпоменателни прояви ще се състоят по повод 147 години от гибелта на Апостола

Младите хора, провокирани и увлечени от предизвикателството на НВИМ, изпращаха любопитни, въздействащи и новаторски предложения, сред които се открояват силно емоционалните отговори на въпроса „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“, лични и осъзнати за святото дело на Апостола обръщения, стихотворения, интервюта с него, персонални видеа и видеоклипове с участието на ученици от цели класове или групи в детски градини. Ценен подарък НВИМ получи и по поща на физически адрес – ръчно направена книга с посланията на ученици от различни класове и паралелки в едно училище. Инициативата докосна и децата от българските училища извън граница, които също се включиха в инициативата.

Направиха първа копка за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе

След 147 години от гибелта на Васил Левски той остава жив, много скъп и свят образ в българската история, което потвърждават посланията, отправени от децата към него.

Всички видеа и текстове ще бъдат представени на посетителите на Музея и представителите на медиите на 19 февруари. Те ще бъдат прожектирани на екран в експозицията на НВИМ през целия ден. След финала на кампанията получените предложения ще бъдат качени в онлайн платформа в интернет и достъпни за широката аудитория.

Османската империя плащала щедро на агенти, донасяли информация за Левски (ВИДЕО)

През целия ден в НВИМ ще се провежда образователната програма „Васил Левски – вчера и днес“. Програмата представя неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, както и как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал.

Посетителите ще могат да обогатят своето преживяване в Музея и като разгледат и богатата на ценни експонати експозиция, в която специално място имат малкото запазени вещи на Дякона, които НВИМ съхранява за поколенията – косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер“, М 1870
БГНЕС