/ БГНЕС
Парламентът гласува на първо четене закона за мерките срещу изпирането на пари. Целите на новия закон са засилване на превенцията срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, борбата срещу корупцията, както и обмен на информация.
 
Вносител на закона е Министерският съвет. От левицата изразиха притеснения, че чрез закона ще се нарушат правата на гражданите и бизнеса. От ГЕРБ обаче обещаха, че законът срещу прането на пари няма да репресира български граждани.

Валери Жаблянов  ще има приемна за граждани в Кюстендил
netinfo

С този законопроект се нарушава Конституцията, твърди депутатът от БСП Валери Жаблянов. „Като че ли по инерция и без да се замисляме, започваме да приемаме едно законодателство, чийто дух и буква все повече се отдалечават от основополагащите принципи на съвременното свободно и демократично общество, от конституционните права, записани в нашата Конституция, когато под формата на закон за борбата срещу изпирането на пари се предлагат по същество различни техники за ограничаване на гражданските права и свободи. Искам да обърна внимание и върху названието на закона. Колеги, не може да има закон със заглавие, в което фигурира жаргон. Какво означава изпиране на пари? Моля ви се. Ако онези, които пишат директивите, не са особено грамотни, българският народ е създал азбука и писменост с още няколко други народи и мога да ви предложа няколко варианта на заглавие на законопроекта. „Това е слабо съчинение от заглавието до последната буква”, каза Жаблянов.

Димитър Лазаров
БГНЕС, архив

Народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров обясни, че в законопроекта е заложен синхрон между българското и европейското законодателство. „Ако преждеговорившите искат България да излезе от ЕС, имате легални законови начини. Предизвикайте един референдум - има пример във Великобритания, - да се произнесат българските граждани”, обърна се иронично към колегите си Лазаров.

Той бе категоричен, че законопроектът въвежда евродирективи, които са задължителни.