Прилагането на македонския закон, публикуван на 8 ноември не е ясно как ще бъде осъществено. Все пак това прилагане е уязвимо към съдебни дела във всеки един момент. Най-накрая имаме повод да благодарим на Християн Мицкоски, защото ако внимателно четем неговите изказвания ще видим, че няма значение как се казват тези български клубове в РСМ, въпросът е, че те са български.

Засега поне тези заплахи са от страна на опозицията, но те със сигурност ще забавят европейската интеграция на РСМ“, заяви Желязко Радуков, главният експерт във външно министерство.

Мицокски: Незабавно да бъдат затворени българските клубове в Северна Македония

Ние следим изкъсо заплахите от страна на лидера на опозицията в РСМ Християн Мицкоски, който твърди, че ще се затворят български клубове там. На 25 ноември предстои среща на историческата комисия, която ще бъде проведена в Скопие този път, каза заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Радуков подчерта, че е много важно властите в РСМ да не попадат в този тип реторика на постоянна ескалация на напрежението между двете държави. „Забележете, че подобен тип изявления като това на Мицкоски и на останалата опозиция в РС Македония се случва точно, когато се случва нещо положително в развитието на двустранните отношения, когато МВнР се опитват да направят нещо ново и нещо различно“, заяви още експертът.

„Една от неистините, които постоянно се разпространяват в интернет пространството на РСМ е, че това, което се случва, ще наложи някакви нови условия към РСМ, но България няма да има нови условия. Целият процес е разгледан и договорен в един механизъм, който както ние и РСМ, така и ЕС приехме през това лято. Няма да има никаква промяна в този механизъм, дори България ще бъде неговият най-голям защитник. За съжаление в РСМ има фактори, които не искат европейското бъдеще на региона и провокират с подобни нелепи твърдения“, уточни още Желязко Радуков.

Коджабашев припомни, че на 8 ноември тази година в държавен вестник на РСМ бяха публикувани измененията и допълненията на Закона за сдружаването и фондациите и законът политическите партии, с което те влязоха в сила. „

България вече излезе с позиция, че са налице сериозни опасения, че със законодателните промени и в резултат на едностранна интерпретация на историческите факти и личности би могло да се ограничи правото на сдружаване.

Въвежда се нова институция - Комисия по имената на личностите, чието становище ще бъде определящо, но възникват въпроси кой ще упражнява становище на тази комисия, осигурява ли се обжалване на нейните решения и какви са критериите, по които комисията ще работи. Промените в такъв важен закон не са преминали през обществен дебат и сега предстои да видим дали правителството в Скопие ще изпрати този закон на мнението на Венецианската комисия“, заяви още Коджабашев.

България продължава със своите усилия, включително с чести срещи на високо равнище, за изпълнение на дневния ред за подобряване на отношенията между двете държави. На 17 ноември екип от двете външни министерства имаха видеоконферентна среща за възстановяване на положителната динамика в срещите на секторните работни групи, създадени в началото на годината“, обясни още Коджабашев.