/ БГНЕС, архив
Според тях, въпреки че извеждането на дете от семейството е разписано като крайна мярка, социалните работници често прибягват до нея
Майки от инициативата „Системата ни убива“ отново излязоха на протест
101719
Майки от инициативата „Системата ни убива“ отново излязоха на протест
  • Майки от инициативата „Системата ни убива“ отново излязоха на протест
Година след началото на палатковия лагер и масовите протести на майки на деца с увреждания, от инициативата "Системата ни убива" излязоха на нов протест под надслов "Да спасим децата от системата". Те настояват да се изравнят условията за подкрепа на деца в приемни семейства с тази за деца, настанени при близки и роднини.
 
Според протестиращите, ако извеждането на дете от семейство не се потвърди от съда, директорът на социалната служба трябва да бъде отстраняван от длъжност.
 
Финансовата подкрепа за децата, настанени в приемни семейства, да е еднаква с тази за настанените при близки и роднини, които сега са ощетени, смята Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива".
 
Родители на протест срещу промени в законите, смятат, че заплашват семейството и децата

"Тук има една баба, която гледа двама братя сираци и социалните са решили, че тези деца заслужават по 120 лева. Тя не може да работи. Малкото дете е с увреждане, не ходи на детска градина, защото се задушава и получава пристъпи. И държавата я оставя без никаква подкрепа, само защото тя е пожелала да се грижи за двете сирачета", дава пример Иванова.
 
Румен Томов от село Зверино е с 9 деца
, три от които преди години са били изведени от семейството. Причината, според него, е, че едното от тях се изгорило и той бил обвинен за инцидента. "Правиха ни много проверки социалните, пристигаха ни, че съм сам баща, без работа. Беше зима. Аз им казах, че в тази тежка зима трудно се намира работа, но децата няма да ги оставя. Преди година майка им ги изостави, започнаха да ни притискат с жилищния проблем", обясни той.

Не се подготвя документ, който да отнема децата от родителите

Има проблем с извеждането на деца у нас и той е от години, смятат Нели Димитрова, майка от инициативата "Системата ни убива" и Добромир Стоянов, дошъл да подкрепи днешния протест. "Нас това ни навежда на мисълта, че има цяла схема за отнемане на деца, в която са включени социални, акушерки, още в родилните домове "навиват" майките да подписват. Когато е в следродилна депресия и е самотна майка например", посочи Димитрова.
 
"В много случаи се отнемат неоснователно, а пък когато наистина трябва да бъдат основателно отнети, тогава не се отнемат. Защото има немалко случаи на тормоз над деца и то с години", смята Добромир Стоянов.
 
Бисер Петков: Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца

Според Вера Иванова, въпреки че извеждането на дете от семейството е разписано като крайна мярка, социалните работници често прибягват до нея. Затова според нея ако извеждането не се потвърди от съда, социалният работник трябва да бъде отстраняван от длъжност и повече да няма право да работи в системата за закрила на детето.
 
Необходим е подробно разписан механизъм за контактите на детето и с двамата родители при развод, смятат още протестиращите. Исканията им са внесени в парламента и в Министерския съвет, ако няма реакция, отново ще излязат на улицата, заканиха се протестиращите.
 
Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

По-рано от Министерството на труда и социалната политика излязоха с позиция, в която уверяват, че извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение и такова решение се прилага за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия), като социалните работници и полицията извежда деца, само ако животът и здравето на детето са застрашени, се казва още в позицията на социалното ведомство.