Протест във Враца
Протест във Враца / Дарик Враца
Протест на родители с позиция за семействата и против намесата на НПО-та, определени за доставчици на социални услуги  събра днес недоволни на централния площад във Враца. „Това, че в момента няма хора не ме притеснява, постепенно ще се съберат. Никой не се е успокоил, защото законтворците не спят“, обяви за Дарик организаторката Дора Стефанова, майка на две малки деца. По думите й чрез законите се дава прекалена власт на неправителствени организации, част от които са чуждестранно финансиране.

„Така излиза, че държавата абдикира от своите задължения. Вече имаше изведени деца, заради фактора бедност. Бедността на е порок, не е грях! Не излизам тук, защото сме на „лов на вещици“, а защото съм изчела една камара документи. Не съм юрист, не искам и да бъда. Искам да бъда майка и никой да не ми пречи! Не ме притеснява Стратегията за детето, а законите, които се направиха! Хаоса който се създава е  с цел да могат лесно да се извеждат деца от семействата им. И другото, което ми прави впечатление, е че те извеждат мънички деца. Ние няма да се предадем.

Плакат

Ако всичко друго можем да простим, да премълчим – точно за децата си няма да се предадем.!“ , категорична бе младата майка.
Според протестиращите са направени поправки в около 25-закона в българското законодателство, които засягат родителството и семейството. Най-фрапантните според тях:

„Въвежда се отнемане на дете, инициирано от непроверен сигнал.
Въвежда се отнемане на дете, инициирано от анонимен сигнал.
Позволява се безнаказан тормоз на семейства с деца с неверни сигнали, без да се носи и най-малката отговорност.
Родителите са виновни (за лошо гледане на дете), докато не се докаже противното.

Наказуемо е ако не докладваш и за най-малкия проблем (дете в риск включва всичко, което може да си представите) при отглеждането на кое да е дете – включва и детето на съседа. ЗЗД, Чл. 36а. (Нов – ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) (1)
Домът ни вече не е защитен : по сигнал на соц. работник ще може да се влиза в домовете на семействата без съдебна заповед; да се съставят доклади с огромно количество лична информация, както и да се претърсва семейния дом за неща като: съдържание на хладилника, шкафове дрехи и т.н. от наредба, изм. с постановление на МС № 104/02.05.2019) г. (вж държавен вестник бр. 37 от 7.V.2019) - никаква заповед за обиск от прокурор и куриране от съда вече не са нужни!“