/ БГНЕС
Една година след началото на палатковия лагер и масовите протести на майки на деца с увреждания, от инициативата "Системата ни убива" организират нов протест под надслов "Да спасим децата от системата". Родителите от организацията на Вера Иванова ще поискат от правителството да изравни условията за подкрепа на деца в приемни семейства с тази за деца, настанени при близки и роднини. Другите им искания предвиждат извеждането на дете от семейството му да бъде крайна мярка, а при установяване на насилие над дете да бъде извеждан насилникът, а не детето. От инициативата предлагат и подготовката на нов документ - Стратегия за семейството и детето. 
 

След като извоюваха закон за личната помощ и нов закон за хората с увреждания през миналата година, днес част от протестиращите майки излизат на протест с нови искания. Първото от тях предвижда еднаква месечна подкрепа за децата в приемните семейства и тези, настанени при близки и роднини.

Отказват ли служители на социалните дирекции да приемат заявления за извършване на индивидуална оценка?
 
Към момента държавата отпуска едно и също подпомагане за издръжка на тези деца, диференцирано според възрастта на детето, но за семействата на близки и роднини има подоходен критерий, който ограничава възможността им да го получават.
 
Майките настояват за изравняване на тези условия. Друго тяхно искане е извеждането на дете от семейство  да става само след изчерпване на всички други възможности, а решението да се взима от квалифицирани експерти. Ако извеждането не се потвърди от съда, директорът на социалната служба да бъде отстраняван от длъжност, предвижда идеята на "Системата ни убива". Майките искат още забрана за оказване на натиск върху биологичните родители да се откажат от родителските си права, безкомпромисни действия в случаите "деца раждат деца", съвременна методика за оценка на родителския капацитет, механизми за контрол върху работата на социалните работници.

Всеки пети човек с увреждания, който е подновил своя ТЕЛК по новата наредба, е ощетен
 
Протестът ще започне от Министерския съвет и ще завърши зад парламента - мястото, на което преди 1 година беше разположена палатката на протестиращите майки.