/ БГНЕС
Здравната каса обмисля да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на надзорниците.
 
Промяната засяга лекарствата, които НЗОК плаща 100%. Досега Касата плаща по 2 лв. на обработен протокол. По думите на Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн. лева, които може да се насочат за скъпоструващи лекарства. Според нея няма да се налага тези два лева да се плащат от пациентите.
 

снимка: БГНЕС, архив


Касата ще плаща на аптеките стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък. Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени.
 
В Надзорния съвет е обсъждана и идеята, ако има преразход в бюджета на НЗОК за лекарства, включително и над допустимите 5%, фармацевтичните компании да връщат разликата в Касата. По думите й тези мерки няма да навредят на болните хора. Начева категорично заяви, че няма да има лимити за лекарствата за онкологични заболявания.
 

ThinkStock/Getty Images


НЗОК ще успее да разплати всичко на договорните си партньори за тази година, допълни още Начева. Преразходите, които се очакваха в края на годината по перата за лекарства и за болнична помощ, са компенсирани, увери Начева.

Идеята е глупава, а това решение е скандално, коментира пред БТА председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов. Тази мярка ще ограничи достъпа на пациентите до лекарства, особено в малките населени места, категоричен е професорът. По думите му тя цели обслужването на големи аптечни вериги и вертикално-свързаните фирми.
БТА