Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Вицепремиерът отбеляза, че предложените от него мерки са били приети от земеделския министър
"Радвам се, че предложените от мен мерки за подпомагане на земеделските производители бяха приети от  министъра Танева. Ще настоявам и останалите стъпки, които предложих за подпомагане на българското земеделие, да бъдат реализирани". Това се казва в позиция на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов във връзка с новината, която съобщи по-рано днес министърът на земеделието Десислава Танева.

На пресконференция, завършила преди час, тя обяви, че Държавен фонд „Земеделие“ ще предостави допълнителна субсидия за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година. Още преди десет дни вицепремиерът Каракачанов внесе в Министерски съвет предложение за подпомагане на българските земеделски производители. Едната мярка, да има възможност да бъде спрян вносът на сезонни плодове и зеленчуци до изчерпване на родното производство, беше вкарана в законодателството за извънредното положение.

Днес на брифинг земеделският министър подчерта, че обявената субсидия също е по инициатива на Каракачанов.

Ще продължавам да настоявам пред Министерски съвет и останалите предложени от мен мерки за подкрепа на селското стопанство в страната да бъдат приети, категоричен е заместник министър-председателят.

Сред предложените мерки в сектор „Земеделие“ са разширяване мярката 60/40 към заетите в селското стопанство, облагане със специфичен данък големите търговски вериги, ако не гарантират достоен достъп на български производители в техните обект, ваучери за храна за свежи продукти извън лимита от 60 лв.

ОТ ВМРО още призовават за повишаване субсидиите в зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и други сектори, създаващи заетост за сметка на механизираното отглеждане на зърнени култури, както и осигуряване на безлихвени кредити по максимално опростени процедури за земеделските производители за закупуване на препарати, посадъчен материал и горива.

Осигуряване на финансов ресурс за Държавния резерв, с който да бъдат попълнени наличностите от местни и зеленчукови консерви и млечни продукти, с което да се осигури допълнителна подкрепа за българското производство, като се намали и ставката на ДДС върху храните. Сред предложенията са и данък върху крупната земеделска собственост.