Протестите на полицейските служители съвпаднаха по една или друга причина с бюджета и това, че правителството е съвсем от скоро. Вариантите, които стоят пред нас ще използвам всички - до последно да държим да бъдат изпълнени поне част от исканията на полицейските служители. Не става въпрос обаче само за месечното възнаграждение. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Има и други социални придобивки, които разбрах, че такива искания са правени в рамките на 7-10 години, а там не става въпрос за баснословни суми. Малко или много ако от там се тръгне мисля, че хората ще видят, че нещо се прави. Плътно стоя зад полицейските служители, каквото зависи от нас като министерство ще го направим, добави Стоянов.

Министър Стоянов: Гражданите виждат в нас пазители на техния живот, здраве, имущество и права

Вътрешният министър коментира, че по отношение на опазването на границата, в рамките на 20 дни имат потвърждение за отпускане на 65-70 млн. евро, които ще бъдат използвани за технически средства и високопроходима техника.

“Разчитаме много на европейски проекти, средата на ЕК, но действително средствата, които са необходими са доста”, обясни той.

Антон Златанов е човек, който познавам може би от 10-15 години и то служебно. Това е човек, който има много опит”, подчерта Стоянова и уточни, че Златанов е бил ръководител на мероприятието (протестите) на 2 септември 2020 г. и според вътрешния министър именно Златанов е бил буфера между полиция и протестиращи. Стоянов потвърди, че Златанов е назначен на длъжността временно изпълняващ директор на ГД "Гранична полиция" и подчерта, че след проверките “по отношение на него не е констатирано абсолютно нищо”, поясни той.

Вътрешният министър Стоянов: Категорично заставам зад исканията на служителите в МВР

Във връзка с мигрантския натиск министърът каза, че е направена реорганизация на силите, разположени по границата, и това вече дава резултат. Главният секретар Петър Тодоров посочи, че се увеличава броят на командированите служители от различни структури по границата.

Министърът и главният секретар отбелязаха, че ако преди опитите за незаконно преминаване са били около 1000, то сега са към 600. Те посочиха нуждата от повече служители в гранична полиция, където са необходими още около 1200 полицаи.

Главният секретар Петър Тодоров добави, че миналата година е имало почти 2000 присъди по престъпления, свързани с незаконния трафик на мигранти, а от тях 125 са ефективните. Той наблегна на необходими промени в Наказателния кодекс за тези престъпления.
БГНЕС, Константин Костов/БТА