/ Правителствена информационна служба
Премиерът Стефан Янев посети Лом във връзка с щетите от наводненията през последните дни.

"Имало е проект преди години за пречиствателна станция, който така и не се е случил. В момента кметът на града дори и да има пари да прави канализация, не може да я направи, защото няма пречиствателна станция. И тук кръгът става омагьосан. Получава се така, че град на брега а Дунава без пречиствателна станция вкарва държавата в наказателна процедура. Това отговори на журналистически въпрос Янев във връзка с безводието в града.

Той заяви, че за да се излезе от тази ситуация, са необходими усилия от всички държавни институции.

Относно пораженията след валежите министър-председателят заяви, че това, което се вижда в Лом, е една "комплексна картина, която мога да коментирам в няколко ракурса".

Премиерът ще посети Лом заради усложнената обстановка след пороите

"От последната седмица провеждам вече няколко срещи с различни сдружения и представители на кметства. Проведох подобна среща и с Националното сдружение на общините в България. Опитваме се да бъдем близо до проблемите на хората, които живеят в различните райони на страната ни, от гледна точка на местната власт се стремим да има не само добър диалог между местната и централната власт, но и да променим реалните действия", подчерта Янев.

По думите му се е оказало, че пътната настилка на една от улиците, част от Републиканската пътна мрежа (път за евакуация в посока Козлодуй и Атомната централа) е полагана през 1938 г.

"Оттогава не е имало сериозна рехабилитация или ремонт. При последната буря водата, която се е събрала, е изровила почти цялата пътна настилка. Различни министерства и ведомства имат отговорност в такива ситуации", добави премиерът.
Правителствена информационна служба

Той заяви, че средства за този проблем вероятно ще бъдат отпуснати.

Кметът на Лом Георги Гаврилов посочи, че щетите от пороя все още се изчисляват и до края на вечерта трябва да имат яснота за точната сума. "За мен е надежда, когато се търси решение на някакъв въпрос. Благодаря на министър-председателя за бързата реакция и за отношението", добави Гаврилов. 

Стефан Янев коментира и разследването по случая със смъртта на майор Валентин Терзиев.

Жената на загиналия пилот на МиГ-29 разказа нейната версия за случилото се при трагедията

"Разследването върви по две линии. Едната е чисто професионална  - за използване на летателна техника, а другата е от Военно-апелативната прокуратура, която на практика разследва инцидент със смърт. Тези две разследвания вървят паралелно и взаимно се допълват. Когато има резултати на базата на факти и доказателства, тогава ще бъде отговорено категорично каква е причината за инцидента и евентуално има ли отговорност, която ще бъде фокусирана върху други хора, които имат съпричастност към този инцидент”, заяви премиерът.

Той е категоричен, че "нищо от това, което е намерено като факти, няма да бъде спестено и ще бъде своевременно показано на българските граждани".