/ Георги Димитров
"Благодарение на промените в Кодекса на труда, направени през 2020 г., се регламентира възможността за периода на извънредно положение, работодателите едностранно да възлагат извършване на работа от разстояние. По данни от контролната дейност на Инспекцията по труда за периода от началото на 2020 г. до месец август на 2021 г. са постъпили само шест сигнала за нарушение на трудовите права на работещите от разстояние". Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на заседание в Народното събрание в отговор на въпрос какви мерки Министерството на труда и социалната политика е взело във връзка със защитата на трудещите се дистанционно, извършвани ли са проверки от Инспекцията по труда и има ли данни от Службата по медицина за извършени проверени работни места на служители, които работят дистанционно. 

"Политиката в областта на трудовите отношения поставя акцент върху гарантирането на трудовите права на работниците и служителите, в това число и на тези, извършващи работа от разстояние. Тези лица имат същите права и задължения, каквито са предвидени в Трудовото законодателство за всички работещи. За тях са уредени и някои допълнителни въпроси, предвид специфичния начин на организация на работата им. Със специална разпоредба е регламентирано задължение на работодателя да осигурява за своя сметка необходимото оборудване, какво и консумативи за функционирането му, техническа поддръжка и др.", обясни Донев.

По думите му безпрецедентната ситуация, предизвикана от COVID пандемията е станала повод за преосмисляне на организацията на работа в предприятията и осигури дигитализацията и цифровизацията на работните процеси. .

"България е държава, която има една от най-детайлните регулации по отношение на работата от разстояние в ЕС. Законодателството ни в тази област е в синхрон с европейските стандарти", подчерта министърът.