Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). Считано от 18 януари епидемичната обстановка в област Бургас отпада.

Още днес ще вземем решение за обявяване на епидемична обстановка в Пловдив. Там засега учениците ще продължат да учат, защото процентът на отсъстващите не е много висок. Но вероятно ще се вземе решение и за прекъсване на учебния процес. Това каза по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред медиите във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната. Малко по-късно стана ясно, че на територията на област Пловдив е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 19 до 30 януари.

Почти са достигнали епидемични стойности във Варна, Ямбол, София област и Добрич. Много е вероятно те да са следващите до края на седмицата, но всички решения ги вземат щабовете на база на ситуацията, посочи Кунчев.

Няма възрастова група, в която да няма случаи на грип, няма такива, за които да кажем, че са предпазени, но ние следим тези, за които би било най-голям риск. Освен децата в ученическа и в градинска възраст, следим и хората над 65 години, които са с по-висока заболеваемост и с по-голям процент на усложнения, уточни той.

Водещ е щамът H1N1 "Виктория", който заема 59% от всички случаи. Симптомите на грипа имат класическа картина - бързо развитие, стига се до бронхити и пневмонии. Другата седмица вероятно почти половината области в България вече ще бъдат в епидемия, но ще започнат една по една както област Бургас да излизат от тази ситуация.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за два случая на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2.

Комбинацията на двата вируса специалистите нарекоха „флурона“ (от английската дума за грип и коронавирус).

Симптомите на „флурона“ са като на грип – висока температура, кашлица, обща слабост. При пациентите се забелязва и промяна във вкуса – някои продукти могат да ни се сторят горчиви или твърде безвкусни.



Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Шумен.

Министерството на здравеопазването напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.