/ iStock
ГИТ ще прави проверки на условията на труд от дистанция, съобщи пред парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии Елена Аврамова, директор на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Целта на проверките е да бъдат гарантирани правата на работещите - спазване на трудовото законодателство, съответствие с работното време, заплащането на извънредния труд и др., увери Аврамова. Проверките ще се извършват в работното време на служителя или работника, ще бъдат с негово съгласие и по негов сигнал, подчерта тя.

Сметките за отопление скачат когато работим от вкъщи

В предстоящите проверки ще се обърне внимание на работодатели, за които са получени сигнали сега, както и в предходен период, каза още Аврамова. От работодателите ще се изисква справка колко от служителите работят в дистанционен режим, ще се правят справки има ли работещи от разстояние непълнолетни лица, ще се изисква справка за продължителността на работното време и условията на труд, допълни тя. По думите й обект на проверки ще бъде наличието на трудов договор със съответните реквизити, предвидени за работа от разстояние, с разписани всички отношения, засягащи условията за работното, техническото и всякакъв вид оборудване, начините на поддръжка и др.

В отговор на въпрос за евентуално възникване на трудова злополука на работещ от разстояние Аврамова каза, че най-напред ще се изясняват причините за злополуката и настъпилата увреда и след това ще се изготвя становище дали тя е трудова или не.

През 2020 г. в инспекцията са постъпили 11 сигнала и 27 запитвания, а през 2021 г. сигналите са били 27, а запитванията - 481, посочи още Аврамова. По думите й сигналите са били заради проблеми с работното време, обезпечаването на почивки, заплащането на извънреден труд и др.

Пробиват масово компютри при работата вкъщи (ВИДЕО)

Имало е и сигнали за това, че работодатели са искали от служителите си в почивни дни да участват в интерактивни срещи, добави Аврамова.
БТА