/ ВМА
Във Военномедицинската академия (ВМА) досега са били извършени 78 трансплантации, като четири от тях - в условията на COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. По-рано днес "Дървото на живота" - в памет на донорите, разположено във ВМА, бе допълнено с имената на четирима души, дали през тази година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.

„Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с тези над 78 трансплантации“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, през последните две години от ВМА са били инвестирани над 1.2 млн. лв. собствени средства, с които са оборудвани най-модерните операционни зали в България за трансплантация на черен дроб.

Ген. Мутафчийски благодари на екипа лекари, медицински сестри и останалия персонал, ангажиран с трансплантациите. Той изказа признателност към екипите на Военновъздушните сили, които са неизменна част от редица донорски ситуации.

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Венцислав Мутафчийски
ВМА

„Искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души. Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива да се забравя. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите“, посочи той.

„През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации, дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани. Най-голямата ми благодарност, разбира се, е към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, взеха правилното решение и дадоха шанс да бъдат спасени множество животи“, заяви още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Втори живот: Колко са донорските ситуации у нас

Венцислав Мутафчийски
ВМА


Благодарност към екипите, които участват в трансплантацията и към близките на донорите изказа и проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази увереност, че в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност.

"Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд", каза и подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа "Враждебна".

Имаше и едно голямо признание: „14 години съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря на донорите, благодаря на семействата им. Обичам ви“, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който, както сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", както и трансплантирани във ВМА пациенти.
ВМА