„Ние знаем, че Омикрон е вече в България. И знаем, че капацитетът за тестване и за типизиране в България не е много висок. Нямаме ясна представа, за това какъв е делът на случаите в България. Възможно е да е доста висок”. Това заяви пред NOVA д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

По думите му, когато Омикрон влезе в една страна, той бързо става доминантен. „Във Великобритания трябваха 3 седмици от регистрирането му, до това да стане доминиращ”, обясни д-р Марков.

COVID-19 у нас: Близо 3500 са новите случаи за последните 24 часа, 162 души са починали

„Призоваваме Министерството на здравеопазването да направи тази стъпката и да се съкрати периода между втората доза и бустерната. Изчакване цели 6 месеца е неоправдано. Важно е да започне подготовка за идването на Омикрон”, каза д-р Марков.

"Между 5 и 10 януари ще подобрим рекордите по заболеваемост през пандемията. На 24 часа ще минем 10 000 случая на ден. Над 20% са позитивните проби от PCR тестовете, това значи, че всеки пети е с COVID-19. Омикрон е тук, макар и не официално. Той ще бъде оповестен постфактум през януари". Това заяви математикът Петър Велков в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Проф. Витанов: Петата вълна на COVID-19 ще е през февруари

По думите му на база 14-дневна заболеваемост виждаме, че има ръст от 10% в София-град, повишаване има и в други области. "Наблюдаваме, че случаите се удвояват на 2-3 до 5 дни максимум. Тоест, ако тук средно за последните 7 дни имаме по 1500 случая и ги удвояваме на пет дни, това значи, че след 5 дни ще имаме 3000 случая, на десетия ден - 6000. Оттам насетне ще стигнем докъдето ни позволят мерките и капацитета на болниците", посочи Велков.

Според него в момента има 13 пъти повече активни случаи отколкото при началото на Делта варианта. "Той започна при 7500 активни случая, в момента са 100 000. Имаме над 4000 пациента в болници, при Делта бяха 750. Това са 6 пъти повече", обясни математикът.